Liceeni s-au raliat protestelor impotriva majorarii varstei de pensionare, blocand accesul in numeroase licee, cu ajutorul baricadelor confectionate din grilaje de fier si din pubele, si incendiind mai multe masini, noteaza Le Monde.

Ministerul Educatiei afirma ca activitatea a 261 de licee este "perturbata in diverse grade" in timp ce UNL, cel mai mare sindicat al liceenilor, vorbeste despre 650 de licee mobilizate, dintre care 400 sunt blocate. In Ile-de-France si la Lyon, blocarea liceelor a degenerat in confruntari cu fortele de ordine.

La Nanterre, in fata liceului Joliot-Curie, incidentele au inceput putin dupa ora 8,30, dupa ce 300 de elevi au blocat accesul in institutie. Strada a fost inchisa circulatiei iar zona a fost scena unor acte de vandalism pe parcursul intregii dimineti, mai multe masini fiind rasturnate si incendiate.

Un camion de pompieri a fost tinta pietrelor aruncate de tineri. Tot mobilierul urban din zona - refugiile din statiile de transport in comun, cabinele telefonice - a fost distrus iar deseurile rezultate au fost folosite de liceeni pe post de proiectile aruncate impotriva politiei si a jandarmeriei.

Fortele de ordine au replicat prin gaze lacrimogene. Cel putin un licean a fost retinut. Violentele au incetat in jurul orei 12,00.

In Ile-de-France, incidentele s-au produs la Combs-la-Ville (Seine-et-Marne) si in jurul a circa 10 licee din Val-de-Marne. De fiecare data, fortele de ordine au fost atacate cu pietre de tineri. La Sartrouville (Yvelines), liceul Evariste-Galois a fost teatrul confruntarilor dintre elevii din diferite cartiere. In momentul in care intrarea in liceu a fost bolcata, elevii din alte cartiere i-au atacat pe liceenii de aici, care au intrat in institutie si au spart ferestrele si au incendiat pubelele.

Masini rasturnate si incendiate la Lyon, 800 de liceeni au manifestat la Bordeaux

La Lyon, unde au avut loc incidente si saptamana trecuta, aproximativ 300 de liceeni au manifestat luni dimineata in cartierul Croix-Rousse, iar unii dintre ei au recurs la acte de vandalism, rasturnand mai multe masini si incendiind cel putin una.

La Bordeaux, prestigiosul liceu Montaigne a fost blocat de liceeni, care au fost sustinuti de studenti. Alte zece licee au fost inchise si circa 800 de elevi, potrivit politiei, au defilat prin oras strigand "Sarko, t'es foutu, la jeunesse est dans la rue" si "Sarko, ta reforme elle est pourrie". La Pau, principalele licee au fost inchise in cursul diminetii.

La Mulhouse (Haut-Rhin), politia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa circa 400 de liceeni. Marsul, care s-a amplificat pe parcurs, a reusit sa blocheze circulatia tramvaielor. Doua masini si un scuter au fost atacate de tineri.

13 liceeni au fost arestati la Franqueville-Saint-Pierre, in apropiere de Rouen (Seine-Maritime), dupa ce tinerii au distrus mai multe refugii si au atacat cu pietre masinile jandarmeriei.