Orasul normand Deauviile gazduieste, timp de doua zile, summitul tripartit Germania-Rusia-Franta, pe fondul unor masuri de securitate deosebite, in conditiile in care amenintarile legate de un atac terorist in Europa s-au intensificat in ultima perioada. Cea mai recenta atentionare a venit din partea Arabiei Saudite, care a avertizat Europa si Franta, in particular, asupra unui atentat planuit de al-Qaeda din Peninsula Arabica.

Chiar daca Nicolas Sarkozy si-a dorit ca acest summit sa aiba un impact minim asupra locuitorilor din Deauville, ziaristii francezi de la France Soir recomanda turistilor sa evite aceasta zona in urmatoarele doua zile. Intre amenintarile teroriste si conflictele sociale, o parte a orasului va deveni "zona interzisa", in care vor putea intra doar cei trei lideri si persoanele acreditate sa participe la eveniment. Iar aceasta zona coincide cu cea preferata de turisti, aici aflandu-se Hotel Royal, cazinoul sau buticurile de lux.

Prefectul departamentului Calvados, Didier Lallement, spune ca "nu exista o amenintare deosebita, dar am luat toate masurile de prevenire, masuri obisnuite pentru astfel de summituri, care includ survolarea zonei interzise, spatiu maritim supravegheat, prezenta rachetelor sol-aer"...

Numarul fortelor de ordine amplasate in Deauviile este necunoscut, dar orasul ducelui de Morny geme de politisti in civil, de oameni cu casti in urechi si cu Walkie-Talkie, de limuzine masive cu geamuri blindate. Peste 2.500 de bariere au fost aduse aici pentru a delimita perimetrul interzis unde cele trei delegatii se vor reuni marti.

Este pentru prima oara cand Deauville gazduieste trei sefi de stat in acelasi timp, si autoritatile nu au precupetit niciun efort. Avionul lui Sarkozy urmeaza sa aterizeze luni, in jurul orei 16. Presedintele este asteptat la hotelul Royal unde o va primi pe Angela Merkel la ora 16.30. Dmitri Medvedev va ajunge la Deauville in jurul orelor 19. Dineul celor trei sefi de stat va avea loc la Ciro's, un restaurant la moda situat pe marginea marii, foarte bine cunoscut de Nicolas Sarkozy.

Inutil deci, recomanda ziaristii francezi, sa incerci sa rezervi o masa pentru a gusta delicatesele de aici sau chiar sa incerci o plimbare in zona. "Este interzis inclusiv sa faci baie in acest perimetru", spune prefectul, care adauga ca se va mentine deschis cazinoul iar oamenii care si-au rezervat o camera la hotelul Royal, precum cei trei sefi de stat, vor dormi in deplina siguranta.

Summitul tripartit va debuta marti, subiectele principale urmand a fi parteneriatele dintre cele trei tari si securitatea europeana comuna. Pe agenda s-ar putea regasi inclusiv problema rezolvarii conflictului din Transnistria.

Reuniunea celor trei delegatii, fiecare compusa din aproximativ 50 de delegati si diplomati, va avea loc in cladirea denumita le Cercle. Aceasta cladire, datand din 1873, situata in apropiere de hotelul Royal si recent renovata, adaposteste un vast salon care se deschide spre terasa si gradina. Aici va fi realizata si fotografia oficiala a summitului.

Rusia doreste sa coopereze oficial cu UE in chestiuni de politica externa

Rusia doreste sa faca parte din Comitetul Politic si de Cooperare, o structura care stabileste politica externa a Uniunii Europene, informeaza New York Times, citat de Mediafax.

"Am dori ca Rusia si Uniunea Europeana sa poata lua decizii comune", afirma Vladimir Cijov, ambasadorul Rusiei la UE, intr-un interviu acordat International Herald Tribune. "Nu ma astept sa participam la toate sesiunile Comitetului Politic si de Securitate, dar ar trebui sa existe un mecanism care sa ne permita sa luam masuri comune", subliniaza diplomatul rus.

Un astfel de acord va marca o schimbare majora in relatia UE - Rusia. De asemenea, ar putea fi o modalitate de a raspunde apelurilor Rusiei in sensul modificarii arhitecturii de securitate, o manevra menita sa sporeasca influenta Moscovei asupra problemelor strategice ale Europei.

"Dorim ca relatia noastra cu UE, in cadrul Comitetului Politic si de Securitate sa fie formalizata, sa fie mai eficienta", precizeaza Cijov.

Se pare ca Germania, cel putin, este pregatita sa accepte aceasta cooperare. In momentul in care cancelarul Angela Merkel s-a intalnit cu presedintele Dmitri Medvedev in iunie, cei doi au propus infiintarea unei noi entitati - Comitetul Politic si de Securitate UE-Rusia. Din noua structura ar urma sa faca parte ministrii de Externe din Rusia si din statele membre UE, precum si Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.