O comisie juridica israeliana care investigheaza interceptarea in luna mai unei flotile cu ajutoare pentru Fasia Gaza a invitat toti cetatenii turci care se aflau la bordul vapoarelor sa depuna marturie in legatura cu modul in care trupele israeliene au reactionat, informeaza AFP.

Soldati israelieni evacueaza un militant pro-palestinian la un spital de langa Tel AvivFoto: Reuters

Invitatia a fost facuta prin intermediul ambasadorului Turciei in Israel si este adresata atat pasagerilor turci, cat si membrilor echipajului. La 31 mai, trupele de comando israeliene au efectuat un raid impotriva navei turcesti Mavi Marmara, incident soldat cu moartea a noua pasageri si arestarea temporara a altor cateva sute ce incercau sa sparga blocada impusa de Israel impotriva Gazei, unde Hamas se afla la putere. Oficialii israelieni au afirmat ca soldatii au folosit forta doar pentru a se apara, insa cei aflati la bordul navelor au sustinut ca trupele de comando au deschis focul imediat ce au ajuns pe nava Mavi Marmara. Capitanul navei nu a confirmat daca va depune marturie in fata comisiei de investigatie israeliene.

Comunitatea internationala a criticat atacul israelian pentru folosirea excesiva a fortei, cu atat mai mult cu cat acesta a fost facut in ape internationale. Israelul a justificat blocada navala impusa Fasiei Gaza prin necesitatea blocarii traficului ilegal de arme spre teritoriul palestinian.

Comisia israeliana ce investigheaza incidentul este formata din patru membri si va alcatui un raport ce va fi inaintat ONU.