Un american din Brooklyn (New York) si fiul sau au trimis un iPhone in stratosfera, dorind sa vada imagini ale curburii Pamantului, relateaza New York Magazine. Telefonul mobil, care a fost atasat unui balon meteorologic, a ajuns pana la o altitudine de 30 de km, iar camera video atasata a capturat imagini incredibile ale Pamantului.

Imagine din spatiuFoto: Captura Vimeo.com

Potrivit informatiilor, Luke Geissbuhler si fiul sau au petrecut opt luni testand aparatul realizat de ei: o cutie din polistiren, legata de un balon meteorologic, in care au pus un iPhone si o camera video. Lansarea a avut loc din Newburgh (New York).

Balonul a atins o altitudine de 30 de km, acolo unde vantul bate cu viteza de peste 160 de km/h iar temperaturile coboara sub -50 de grade Celsius.

In filmul pe care americanii l-au postat pe Internet, iPhone-ul atasat la balonul meteorologic ajunge la 30.000 de metri deasupra Pamantului. In acel moment, balonul se sparge. Telefonul mobil a revenit pe Pamant cu ajutorul unei parasute, aterizand intr-un copac, la circa 50 de km de locul lansarii.

Cei doi au localizat aparatul cu ajutorul GPS-ului.

Anul trecut, HotNews.ro a prezentat realizarea unor studenti de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Oliver Yeh si Justin Lee, care au lansat o camera foto la marginea spatiului cosmic. Yeh si Lee nu au fost primii care au facut acest lucru, insa a fost pentru prima data cand costul intregului proiect a fost o suma insignifianta: 148 de dolari. Bugetul NASA pentru un experiment similar ajunge la cateva zeci de mii de dolari.

Cei doi au lansat din Sturbridge (Massachusetts) un balon meteorologic umplut cu heliu, la care au atasat o camera Canon A470 (cumparata de pe site-ul eBay), un telefon Motorola i290 cu dispozitiv GPS, un termofor si un racitor de bere din polistiren, totul legat cu banda adeziva, pe care au reusit sa le inalte la o altitudine de 28,34 kilometri. Balonul a zburat intre 4 si 5 ore, iar camera a facut poze cu curbura Pamintului. Yeh si Lee, impreuna cu un alt coleg, Eric Newton, au urmarit zborul balonului cu ajutorul aparatului GPS. Caderea dispozitivului a durat in jur de 40 de minute, el aterizand la circa 32 de km de locul lansarii.

Homemade Spacecraft from Luke Geissbuhler on Vimeo.