Sustinerea americanilor pentru razboiul din Afganistan este la cel mai scazut nivel de la inceputul conflictului, in urma cu noua ani, indica un sondaj de opinie realizat de CNN si Opinion Research Corporation. Doar 37% dintre americani mai sprijina conflictul, in timp ce 52% sunt de parere ca razboiul a devenit "un nou Vietnam".

"Numarul scazut de americani care sustin razboiul reprezinta ultimele cifre in matematica complexa folosita pentru a determina cum ar trebui sa actioneze SUA in cel de-al 10-lea an al conflictului", scrie CNN.

Astfel, potrivit CNN, numarul sustinatorilor conflictului scade, in timp ce implicarea SUA in razboi creste. Doar in acest an au fost trimisi pe teatrul de razboi inca 30.000 de soldati americani.

Cresterea numarului fortelor americane a dus la intensificarea operatiunilor militare. Luna trecuta, au avut loc 700 de raiduri aeriene, fata de doar 257 de bombardamente efectuate in septembrie 2009.

Armata americana a pierdut 386 de soldati in acest an.

In ultimele 90 de zile, fortele NATO au ucis 300 de comandanti talibani, 800 de luptatori si au arestat 2.000 de insurgenti.

CNN aminteste ca, in decembrie, Administratia presedintelui Barack Obama va realiza o analiza a strategiei razboiului din Afganistan. Liderul de la Casa Alba a anuntat ca primele trupe americane urmeaza sa fie retrase din Afganistan in iulie 2011.