"Concertul de putere" (strategia de gandire a Europei in urma razboaielor napoleoniene, dupa Congresul de la Viena din 1815) trebuie inlocuit de "concertul de proiecte" - este concluzia unui studiu al European Council on Foreign Relations, pe care think tank-ul european l-a publicat vineri, inaintea intalnirii tripartite Merkel-Sarkozy-Medvedev de luni, de la Deauville. Dialogul privind noua arhitectura de securitate a Europei ar trebui purtat de UE-Rusia si Turcia, e opinia ECFR.

Liderii Frantei, Germaniei si Rusiei se vor intalni luni, 18 octombrie, la Deauville, pentru a discuta securitatea europeana si cum pot revigora cele trei mari puteri europene institutiile de securitate ale continentului. Intalnirea survine dupa doi ani de ezitari ale Europei si dupa intelegerea Merkel-Medvedev din mai, de la Meseberg.

In 2008, presedintele Medvedev a chemat la o dezbatere asupra unei noi arhitecturi de securitate a Europei, considerand structurile existente deja invechite. Numai ca tarile europene au fost terifiate de o astfel de idee si, timp de doi ani, au incercat amanarea acestei discutii. Totusi, odata cu intalnirea de la Meseberg dintre liderii german si rus, situatia s-a schimbat.

In general, pana acum, tarile europene au fost confortabile cu situatia actuala si au incercat protejarea arhitecturii de securitate existente, desi ea si-a aratat limitele in ultimii ani. Pe de alta parte, UE vrea sa evite reintoarcerea la sferele de influenta in Europa, iar raportul publicat vineri de think tank-ul European Council on Foreign Relations sustine ca sferele de influenta pot fi evitate printr-o regandire a arhitecturii de securitate la care sa participe UE, Rusia si Turcia.

Exista o surprinzatoare convergenta de opinii a statelor membre UE privind perceptia amenintarilor la adresa securitatii, care creeaza oportunitatea deschiderii unor negocieri privind securitatea continentului, profitand si de oportunitatea oferita de propunerile presedintelui Medvedev. In acelasi timp, politica Rusiei spre vest reprezinta o schimbare tactica ce ofera UE oportunitatea de a testa dorinta reala a Moscovei de a juca un rol mai constructiv in vecinatatea sa si de a crea impreuna cu Europa noi structuri de securitate.

ECFR pledeaza pentru o intarire a identitatii europene a Turciei, iar in acest sens UE trebuie sa ofere Ankarei un loc la masa negocierilor privind noua arhitectura de securitate a Europei si, in plus, o accelerare a negocierilor de aderare. Prin urmare, UE trebuie sa porneasca de la ideea pivind un dialog de securitate UE-Rusia avansata de Merkel si Medvedev la Meseberg, incluzand Turcia pentru a avea la masa dialogului toate cele trei puteri mari ale Europei.

Raportul integral al think tank-ului european este in documentul atasat articolului.