Tarile arabe ar putea solicita Organizatiei Natiunilor Unite recunoasterea unui stat palestinian daca Israelul continua sa construiasca colonii in Cisiordania, a declarat vineri ministrul egiptean de externe, citat de AP. Ahmed Aboul Gheit a afirmat ca Liga Araba ar putea depune o cerere la ONU luna viitoare.

"Daca Israelul nu respecta inghetarea constructiilor de noi asezari, Liga Araba va studia si alte optiuni in afara de procesul de pace, cum ar fi sa mergem la ONU si sa cerem recunoasterea statului palestinian", a declarat Gheit.

Seful diplomatiei egiptene a facut aceste declaratii la o reuniune a Prietenilor unui Pakistan democratic, desfasurata la Bruxelles.

Israelul si Autoritatea Palestiniana au relansat, la 2 septembrie, la Washington, negocierile directe pentru pace, pentru prima data din 2008. Premierul israelian Bejamin Netanyahu i-a spus liderului palestinian Mahmoud Abbas ca se asteapta ca palestinienii sa recunoasca Israelul ca statul-natiune al poporului evreu, in timp ce Abbas a solicitat incetarea activitatilor de colonizare si ridicarea embargoului asupra Fasiei Gaza.

Discutiile s-au lovit insa de un obstacol important, dupa ce moratoriul privind construirea de colonii in Cisiordania a expirat la 26 septembrie. Palestinienii au declarat ca o reluare a constructiilor de catre israelieni ar fi un motiv suficient pentru ca negocierile dintre cele doua state sa ia sfarsit. "Israelul trebuie sa aleaga intre a continua aceste constructii si a beneficia de pace", a declarat Mahmoud Abbas.

Joi seara, Guvernul israelian a anuntat ca a aprobat construirea a 238 de case in districtele evreiesti din Ierusalimul de est, punand astfel capat unei decizii neoficiale de inghetare a constructiilor, care a durat un an de zile.