La Chisinau a inceput a patra runda a negocierilor privind statutul Moldovei de membru asociat al UE. La finalul discutiilor, Chisinau poate primi „foaia de parcurs” a integrarii europene, cu lista reformelor care trebuie indeplinite. Delegatia Parlamentului european a vizitat Moldova in zilele de 11 si 12 octombrie. Printre membri acesteia s-a numarat Monica Macovei, reprezentanta a democrat-liberalilor din Romania, precum si Cristian Preda. Acesta din urma, scrie Vremia novostei, a sfatuit Alianta pentru integrare europeana „sa nu traga cu ochiul” la liderul celui mai mare partid din opozitie, formatiunea comunistilor, Vladimir Voronin, „pentru ca nu mai este de actualitate nici chiar pentru comunisti”. ​

Tot in aceasta luna vor fi continuate negocierile privind liberalizarea regimului de vize dintre UE si Moldova. La sfarsitul lunii septembrie, Chisinau a fost vizitat de un grup de zece ministri de externe ai tarilor membre UE. Seful diplomatiei italiene, Franco Frattini, a promis ca, daca Moldova va indeplini conditiile UE, locuitorii tarii vor putea calatori in Europa fara vize, „intr-un viitor destul de apropiat”. El a evocat exemplul Serbiei, care a obtinut aceasta facilitate in mai putin de un an.

Colegul polonez al acestuia, Radoslav Sikorsky, a asigurat ca tara lui va vota in favoarea aderarii Moldovei la UE, de indata ce reformele necesare vor fi duse la capat. Drept raspuns, ministrul moldovean al afacerilor externe si integrarii europene, Iurie Leanca, a aratat ca simpla prezenta la Chisinau a unor oaspeti de asemenea rang „demonstreaza ca integrarea europeana a Moldovei nu este un mit, ci o realitate”.

„Relatiile dintre UE si Moldova au ajuns intr-un stadiu fara precedent din punctul de vedere al ajutorului acordat, al contactelor stabilite”, a declarat, pe de alta parte, la recentul forum Moldova-Germania, social-democratul Markus Mekkel. El a cerut celor patru partide care alcatuiesc Alianta pentru integrare europeana „sa nu se bata unele cu celelalte pe durata campaniei electorale”.

Astfel, comenteaza Vremia novostei, in cursa electorala din Moldova Occidentul este de partea aliantei la guvernare, dupa cum a confirmat, de altfel, analistul Oazu Nantoi, seful de programe al Institutului din Chisinau pentru politici publice. „Intr-adevar, acest factor functioneaza”. Expertul a amintit ca in anii de guvernare comunista, Occidentul a adoptat „o pozitie de asteptare”.