Acordarea premiului Nobel pentru Pace disidentului Liu Xiaobo demonstreaza ca Occidentul nu poate accepta ideea ascensiunii mondiale a Beijingului, scrie presa chineza de stat, care noteaza ca, daca ar fi urmate propunerile lui Liu de liberalizare a vietii politice, China ar avea soarta Uniunii Sovietice sau a Iugoslaviei, relateaza Reuters.

Liu Xiaobo, fotografie nedatataFoto: Agerpres

Presa controlata de stat sustine ca acest premiu arata teama vestului in fata bunastarii si puterii Chinei. "Acordarea premiului Nobel pentru Pace 'disidentului' Liu Xiaobo nu este nimic altceva decat alta expresie a acestei prejudecati, iar in spate se afla o extraordinara teroare fata de ascensiunea Chinei si fata de modelul chinezesc", scrie Global Times, un tabloid popular de limba chineza care a condus atacurile media impotriva acestei decizii.

Daca solicitarile lui Liu de creare a unei democratii multi-partinice s-ar pune in practica "soarta Chinei nu ar fi poate mai buna decat cea a fostei Uniuni Sovietice sau Iugoslavii, iar tara ar intra probabil rapid in colaps".

China Daily, unul dintre principalele ziare de limba engleza, afirma ca acest premiu este "o parte a complotului impotriva Chinei" si o interferenta grava in afacerile interne ale tarii.

"Multa lume spera ca acest premiu va produce schimbari in interiorul Chinei in directia pe care acestia o doresc", noteaza cotidianul.

Liu, in varsta de 54 de ani, a reprezentat o permanenta problema pentru puterea comunista inca din 1989, cand s-a alaturat studentilor protestatari, intrand in greva foamei in zilele care au precedat zdrobirea miscarii pro-democratie din piata Tiananmen. De atunci, a fost arestat si inchis in mod repetat pentru campaniile sale in favoarea libertatii de expresie si a liberalizarii vietii politice.