Guvernul ucrainean a publicat un cod vestimentar strict, care isi propune sa rupa traditia fostului premier Iulia Timosenko, renumita pentru stilul sau "glamour" si aflata acum pe bancile opozitiei, relateaza AFP.

Iulia TimosenkoFoto: Reuters

Publicat pe site-ul oficial al guvernului, regulamentul propune un "stil de afaceri" foarte sobru pentru angajatii si vizitatorii guvernului de la Kiev, care contrasteaza cu rochiile mulate si tocurile vertiginoase ale Iuliei Timosenko. "Tinuta de afaceri a functionarului ii permite nu numai sa-si indeplineasca bine profesia, dar si sa lege bune relatii", se arata in acest document.

Textul, care are mai multe pagini, contine instructiuni detaliate pentru barbati si femei, care stabilesc inclusiv lungimea pantalonului. Barbatii trebuie sa aiba "cel putin trei costume" si o camasa proaspat spalata in fiecare zi. "Femeia functionar trebuie sa aiba un aer feminin, ingrijit, elegant", dar "decolteurile adanci", "fustele prea stramte sau prea scurte" precum si "rochiile mulate" sunt descurajate.

Iulia Timosenko, ajunsa in opozitie dupa infrangerea de la alegerile prezidentiale din februarie, a ironizat noul regulament, pe care l-a caracterizat drept "ridicol".

"Regina Angliei si liderul libian Mouammar Gadhafi nu ar putea intra in sediul guvernului" ucrainean, a declarat ea, citata de agentia Interfax.

Actualul premier, Mykola Azarov, un birocrat sever care poarta costume sobre, o acuza pe Timosenko ca a ruinat economia nationala si a chemat un preot ortodox, in martie, pentru a-i exorciza biroul de spiritul fostului prim ministru.

Acest nou cod vestimentar releva o noua tentativa de "exorcizare a spiritului Timosenko" pentru cotidianul Gazeta po-kievski. "Adio, Louis Vuitton", a comentat, la randul sau, cotidianul popular Fakti, intr-o aluzie la casa de lux franceza apreciata de Iulia Timosenko, care a aparut intr-o rochie cu aceasta marca pe prima pagina a editiei ucrainene a revistei Elle, in 2005.