Fundatia omului de afaceri american de origine ungara George Soros a oferit un milion de dolari pentru apararea civila si lucrarile de reconstructie in satele inundate cu noroi rosu din vestul Ungariei.

"Este necesar ca Ungaria sa implementeze masuri de preventie, pentru a se asigura ca asa ceva nu se va mai intampla din nou", a continuat omul de afaceri, citat de Mediafax.

Grantul a fost acordat dintr-un fond de urgenta al Open Society Foundation, creat in 2009 ca raspuns la criza economica in tarile europene, inclusiv Ungaria.

Totodata, Uniunea Europeana (UE) va trimite in Ungaria o echipa de cinci experti, pentru a ajuta la evaluarea impactului poluarii.

Nu au fost gasite substante poluante in apa potabila de la baza din Kolontar, unul dintre satele afectate, poluarea fiind oprita la suprafata, a anuntat ministrul. Potrivit testelor efectuate asupra apei Dunarii, nivelul PH-ului a fost sub 9, lucru care inseamna ca posibilitatea unui dezastru biologic este exclusa.

Au fost adoptate masuri pentru eliminarea continutului de metale grele cauzat de inundarea raului Marcal, un afluent direct al Dunarii, iar substantele poluante captate vor fi indepartate prin inlocuirea solului.

Ministrul ungar de Interne a adaugat ca raspandirea in aer a materialelor periculoase din noroiul rosu va fi impiedicata prin asigurarea unei izolari "corecte", dupa care va fi efectuata deshidratarea acestora.

Bilantul tragicului accident chimic petrecut luni in vestul Ungariei a crescut la sase morti, corpul unei persoane date disparute fiind gasit vineri.

Persoana, care n-a putut fi identificata, a fost gasita ingropata in noroiul din satul Devecser, a precizat un oficial la o adunare a fortelor de siguranta si salvare din comuna vecina cu Kolontar. Aceste doua sate au fost cel mai grav afectate de valul de noroi toxic rosu ce le-a inundat luni, dupa ce s-a spart un rezervor al uzinei de aluminiu din Ajka.