Laureatul Premiului Nobel pentru Pace pe 2010 este disidentul chinez Liu Xiaobo, a anuntat vineri Comitetul Nobel din Norvegia. Liu a fost recompensat cu aceasta distinctie "pentru lupta sa lunga si pasnica pentru respectarea drepturilor omului in China".

Liu Xiaobo, fotografie nedatataFoto: Agerpres

Opozantul Liu Xiaobo (54 de ani) se afla in prezent in detentie, fiind condamnat la 11 ani de inchisoare pentru "subminarea puterii in stat", intrucat este autorul unui manifest impotriva regimului chinez, intitulat "Carta 08" si semnat de sute de intelectuali si activisti chinezi, care cere drepturi si libertati democratice in China.

Fost profesor de literatura, Liu Xiaobo a fost de asemenea un lider al miscarii democratice din Piata Tiananmen (1989).

Alegerea lui Liu risca sa nemultumeasca regimul de la Beijing, care a avertizat Comitetul Nobel in legatura cu un asemenea "gest neprietenesc", ce ar putea afecta relatiile dintre China si Norvegia.

UPDATE - China considera decizia Comitetului Nobel de a acorda distinctia disidentului Liu Xiaobo "o obscenitate", ce contravine principiilor acestui premiu, informeaza Reuters.

"Relatiile Chinei cu Norvegia vor fi afectate", se arata intr-o declaratie transmisa de purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Ma Zhaoxu, si postat pe site-ul institutiei.

"Este o obscenitate impotriva Premiului pentru Pace", spune Ma.

Citeste aici mai multe despre Liu Xiaobo.

Anul trecut, Nobelul pentru Pace i-a fost acordat presedintelui american Barack Obama pentru "eforturile extraordinare de consolidare a diplomatiei internationale si a cooperarii intre popoare".

Premiile Nobel, create de savantul si omul de afaceri suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei (1867), au fost decernate pentru prima data in 1901.

Comitetul suedez a anuntat in aceasta saptamana castigatorii premiilor Nobel pentru medicina, fizica, chimie si literatura. Doar Premiul Nobel pentru Pace este anuntat, conform dorintei testamentare a lui Alfred Nobel, de catre Comitetul Nobel din Norvegia.

Luni va fi anuntat laureatul Premiului Nobel pentru Economie.

Valoarea Premiului Nobel este de zece milioane de coroane suedeze (1,4 milioane de dolari).