Fostul presedinte moldovean Vladimir Voronin a scris intr-un document adresat fostului premier Vasile Tarlev, in 2007, ca Statele Unite folosesc Republica Moldova si o critica, relateaza Jurnal de Chisinau. Documentul a fost desecretizat joi de Comisia interdepartamentala pentru protectia secretului de stat.

Fostul premier Vasile Tarlev ii explica lui Voronin, prin intermediul unei scrisori adresate pe 15 noiembrie 2007, avantajele Programului Preliminar de Tara, care presupunea acordarea de granturi Republicii Moldova.

"Foaie verde!? Americanii au grija de ei. Pe noi pur si simplu ne folosasc. Si inca ne critica!", a scris Voronin in raspunsul sau, care era adresat lui Marian Lupu, Vasile Tarlev, Zinaidei Greceanii si lui Valeriu Balaban.

"Aceasta nu e unica perla a liderului comunist din corespondenta privind proiectele prevazute in cadrul Programului Preliminar de Tara "Compact". "D-lui Tarlev. Nu bateti apa in chiu! Ce nu-i clar?", a mai scris Voronin in documentul desecretizat", mai noteaza Jurnal.md.

Actuala guvernare a Republicii Moldova a implementat eficient Programul Preliminar de Tara "Compact", finantat de Guvernul SUA. Astfel, la inceputul anului 2010, Republica Moldova a obtinut prin intermediul acestui Program un grant in valoare de 262 de milioane de dolari. Banii sunt destinati reabilitarii drumurilor si a sistemelor de irigare.