Primul peste mort a fost observat in apele Dunarii, dupa dezastrul ecologic din Ungaria, a declarat joi seful regional pentru servicii de urgenta, citat de AFP. Luni, spargerea unui batal de stocare a reziduurilor chimice de culoare brun-roscat apartinind unei fabrici de prelucrare a aluminiului a cauzat scurgerea a peste 600.000 mc de deseuri cu un ph de 12-13 in paraul Torna, afluent al raului Marcal aflat in vestul Ungariei. Autoritatile au decretat stare de urgenta marti pentru districtele Veszprem, Gyor-Moson-Sopron si Vas, dupa ce satul Kolontar a fost inundat de namol rosu. Patru persoane si-au pierdut viata, dintre care un bebelus de trei luni, alte 3 sunt date disparute si 123 au fost ranite.

"Pot sa confirm ca avem pierderi sporadice de pesti pe afluentul principal al Dunarii", a declarat joi Tibor Dobson.

Oficialul a afirmat ca pestele mort "a fost observat la confluenta raului Raba cu Dunarea".

Accidentul ecologic s-a produs luni la fabrica de alumina Ajka apartinand companiei MAL Zrt, la 160 km de capitala tarii Budapesta. Ca urmare a exploziei survenite la depozitul de deseuri toxice, s-au deversat cantitati importante de reziduuri industriale, intre care si oxid de fier si metale grele periculoase.

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a precizat ca unda de poluare din Ungaria a trecut de raul Raba si a ajuns in fluviul Dunarea joi, in jurul orei 14.30. Potrivit prognozei INHGA, unda poluanta ajunsa in amonte de Budapesta va mai parcurge circa 5-6 zile pana la intrarea in Romania.