Rusia a efectuat joi, cu succes, un test cu racheta intercontinentala Bulava, care isi propunea sa devina arma de varf a fortelor strategice, transmite AFP. Lansarea reusita de joi vine la cateva luni dupa o serie de teste esuate, care au determinat armata rusa sa-si schimbe strategia.

BulavaFoto: Captura Youtube.com

Potrivit informatiilor, racheta a fost lansata de pe submarinul Dmitri Donskoi, aflat in Marea Alba, in nordul Rusiei, la granita cu Finlanda. Proiectilul a lovit o tinta aflata in poligonul Kura, din peninsula Kamciatka, in Oceanul Pacific, la circa 6.000 de km departare.

"Parametrii traiectoriei au functionat asa cum i-am planificat, iar focosul a lovit cu succes in poligonul de la Kura", a declarat Ministerul Apararii.

AFP aminteste ca precedentul test cu Bulava, realizat in decembrie 2009, a reprezentat unul dintre cele mai usturatoare esecuri pentru armata rusa, dupa ce racheta s-a dezintegrat in aer, in timpul zborului, provocand o lumina puternica, vizibila deasupra Norvegiei.

Canalul norvegian de televiziune VG-TV a difuzat atunci o inregistrare realizata in nordul tarii si pe care expertii locali au identificat-o drept un fenomen atmosferic legat de lansarea rachetei in nordul Rusiei.

Bulava este destinata sa devina principala componenta marina a fortelor nucleare strategice si principala arma din dotarea submarinelor din cadrul proiectului 955 „Borei”. In afara lansarii de joi, armata rusa a mai efectuat 13 teste, sapte dintre ele fiind nereusite, a relatat presa de la Moscova.

Dupa serie de teste esuate de la sfarsitul lui 2008 si inceputul lui 2009, directorul general al institutului care a proiectat racheta a demisionat.

Vedomosti a scris in decembrie 2009 ca Moscova nu pare dispusa sa renunte la acest plan. S-a spus ca Rusia nu are proiect alternativ la Bulava si, prin urmare, lucrurile vor merge mai departe. „Bulava este un sistem absolut nou, difera substantial de tot ce s-a construit in perioada sovietica si de aceea procesul de realizare se deruleaza cu atata dificultate”, au explicat oficialii de la Moscova.