A fost un razboi dur intre Consiliu si Parlamentul European in privinta serviciului european de actiune externa, mai pe scurt serviciul diplomatic european, totul reducandu-se, in esenta, asupra chestiunii: cata influenta asupra SEAE sa aiba Parlamentul. In luna iunie s-a ajuns la un compromis, insa ambele parti par nemultumite de el, din moment ce tot citesc prin presa de la Bruxelles despre hartuielile dintre Lady Ashton si eurodeputati, scrie Anne Marie Blajan pe blogul sau.

EUobserver si European Voice scriu despre noile batalii dintre cele doua parti. Primii ambasadori ai UE trebuiau sa mearga in Parlament la audieri, pentru ca, in conformitate cu compromisul la care s-a ajuns, sefii delegatiilor UE - ambasadorii intr-un limbaj profan - trebuie sa fie audiati de PE inainte de trimiterea la post.

Prin urmare, cei desemnati pentru posturile din China, Georgia, Japonia, Liban si Pakistan au fost invitati la audieri in PE. Ele trebuiau sa inceapa marti dimineata, insa Ashton a anuntat luni seara suspendarea audierilor. Ceea ce a suparat-o a fost faptul ca parlamentarii europeni din comisia de politica externa au decis ca audierile sa fie facute cu usile deschise, publice, in timp ce Ashton le vrea cu usile inchise.

Potrivit unui purtator de cuvant al lui Catherine Ashton, citat de ambele publicatii mentionate mai sus, justifica aceasta preferinta prin faptul ca sunt chestiuni sensibile si ca raspunsurile lor inainte de primirea agrementului le-ar ptuea prejudicia postul. Compromisul la care s-a ajuns intre Consiliu si PE a fost ca ambasadorii vor fi audiati dupa nominalizare si primirea agrementului, dar inainte de a pleca la post. Insa tot procesul de acreditare - agrementul statului in care vor merge la post - trebuie sa fie depasit. Acum Ashton acuza Parlamentul ca nu isi respecta partea de intelegere.

Asa ca Lady Ashton s-a declarat "deranjata si frustrata" de aceasta noua idee a eurodeputatilor.

Numai ca ieri raspunsul Parlamentului European n-a intarziat sa apara. Tot European Voice arata ca in comisia de buget a PE s-a decis reducerea cu aproape 20 de milioane de euro a bugetului SEAE (serviciului european de actiune externa) pe anul viitor, in draftul de buget european. Acesti bani ar fi putut fi folositi pentru crearea a 118 posturi in noul serviciu diplomatic. Parlamentul spune ca banii ar putea fi eliberati in momentul in care Ashton se angajeaza sa consulte PE in privinta prioritatilor legate de personalul serviciului.

Comenteaza pe blogul Menaru.