Meteorologii sustin ca Rusia, care a cunoscut recorduri de caldura in aceasta vara, se va confrunta in cateva saptamani cu cea mai rece iarna din ultimii 1000 de ani, transmite rt.com. Autoritatile ruse au inceput deja sa ia masuri pentru protejarea populatiei de valul de frig prognozat de meteorologi.​

Mai multi meteorologi au declarat ca iarna care urmeaza ar putea sa fie cea mai rece inregistrata in Rusia in ultimul mileniu.

Temperaturile scazute sunt asociate de viteza asa-numituluiGulf Stream, care a scazut la jumatate in ultimii ani. Oamenii de stiinta din Polonia sustin ca, in acest fel, curentul nu va putea sa compenseze aerul rece adus de vanturile arctice. Potrivit declaratilor acestora, cand Gulf Stream se va opri complet, Europa va fi amenintata de o noua "Epoca de gheata".

RT scrie ca primele efecte sunt deja vizibile: in Rusia Centrala, temperaturile sunt sub media normala.

"Desi prognoza pentru urmatoarea luna este precisa in proportie de doar 70%, cred ca scenariul unei ierni friguroase este destul de probabil. Vom putea sa spunem acest lucru cu mai multa certitudine in noiembrie", a declarat Vadim Zavodcenkov, specialist la centrul meteorologic Fobos.

Autoritatile ruse au inceput deja sa ia masuri pentru protejarea populatiei de valul de frig prognozat de meteorologi.

Serviciile sociale si politia au primit ordine sa ia masuri pentru a feri oamenii de frig, inclusiv sa oblige oamenii fara adapost sa caute ajutor.

Autoritatile au inceput, de asemenea, sa verifice sistemele de aer conditionat de la cele mai importante cladiri destinate gazduirii persoanelor fara adapost.