Autoritatile din Rusia au in vedere diminuarea numarului de fumatori din aceasta tara - pana la 80% in randul barbatilor - prin interzicerea fumatului in locurile publice si restrictionarea publicitatii la tigari, potrivit unui plan de actiune publicat luni pe site-ul guvernului rus, relateaza AFP.

"Intre 350.000 si 500.000 de oameni mor in fiecare an in Rusia, ca urmare a consumului de tutun", se arata in documentul semnat luna trecuta de premierul Vladimir Putin.

In anumite regiuni din Rusia, pana la 80% dintre barbati si pana la 47% dintre femei fumeaza, mentioneaza documentul. Mai mult, numarul fumatorilor in randul femeilor si al minorilor s-a triplat in ultimii cinci ani.

Potrivit planului, guvernul rus intentioneaza sa interzica promovarea si publicitatea la tigari, incepand cu 2011, si aplicarea unei interdictii totale a fumatului in spatiile inchise, precum si in "institutiile medicale, sportive si culturale", pana in 2015.

Publicitatea la tutun a fost interzisa pe posturile de radio si tv din Rusia in 1996, insa este in continuare autorizata in reviste, dar si in metrou, pe aeroporturi si in gari.

Totodata, fumatul este permis in majoritatea barurilor si restaurantelor din Rusia, care pot la randul lor comercializa tigari.

Mai mult, autoritatile vor sa "creasca gradual" taxele pentru tutun, pentru ca, pana in 2015, acestea sa ajunga la nivelul european. In Rusia, tigarile sunt in prezent printre cele mai ieftine din lume, un pachet de tigarete costand aproximativ 40 de ruble rusesti (un euro).

Rusia a ratificat in 2008 Conventia Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind lupta impotriva fumatului, care a fost semnata de peste 100 de tari, de la adoptarea acesteia, in 2003.