Departamentul de Stat de la Washington a emis duminica o avertizare de calatorie pentru cetatenii americani aflati in Europa, in care le atrage atentia in legatura cu "posibile atacuri teroriste", transmite AFP. Cetatenii americani sunt sfatuiti sa fie atenti si sa-si ia masuri de siguranta, in special in locurile publice.

"Departamentul de Stat avertizeaza cetatenii SUA in legatura cu posibilitatea producerii unor atacuri teroriste in Europa", se spune intr-o alerta de calatorie. Oficialii americani au afirmat inca de sambata ca urmeaza sa emita un astfel de avertisment.

"Informatii actuale sugereaza ca Al Qaeda si gruparile afiliate continua sa planuiasca atacuri teroriste", afirma Departamentul de Stat.

Oficialii SUA le cer americanilor aflati in Europa "sa fie atenti" la ce se intampla in jurul lor si sa ia masurile necesare "pentru a se proteja atunci cand calatoresc".

Autoritatile din SUA nu ii sfatuiesc pe americani sa nu calatoreasca in Europa, insa ii sfatuiesc sa fie "vigilenti" in locuri publice, precum sistemele de transport, aeroporturi si locuri turistice.

In plus, personalul militar american aflat in Europa a luat masuri "preventive" deoarece e vorba de "o situatie serioasa", a precizat CNN.

Mai multe surse au declarat, citate de CNN, ca alerta de calatorie a fost emisa din cauza numarului mare de informatii legate de posibile atacuri si nu pe baza unor date noi. Parisul a anuntat ca alerta emisa de SUA este "in linie cu recomndarile" facute propriilor cetateni, in timp ce Foreign Office de la Londra si-a avertizat cetatenii in legatura cu posibile atacuri teroriste in Franta si Germania.

Oficiali din domeniul luptei antiteroriste au afirmat zilele trecute camai multi activisti din Pakistan au pus la cale atacuri teroriste care urmau sa aiba loc in Marea Britanie, Franta si Germania, insa acestea au fost dejucate de serviciile de informatii. Planul teroristilor se afla intr-un stadiu avansat, insa atentatele nu erau iminente.

Potrivit surselor din domeniul informatiilor, atacurile ar fi urmat sa fie asemanatoare cu cele comise la Mumbai, in India, in noiembrie 2008, cand un comando de islamisti a atacat simultan mai multe obiective, intre care si hoteluri si un centru evreiesc. 163 de persoane si-au pierdut viata in urma atacurilor produse in capitala economica indiana.

Pe de alta parte, un oficial american de rang inalt, citat de canalul de televiziune ABC, a declarat ca o potentiala tinta erau si Statele Unite, iar presedintele Barack Obama a fost informat in legatura cu aceste amenintari.