Circa 1.500 de persoane au participat sambata, in capitala Italiei, la o demonstratie organizata pentru a cere demisia premierului Silvio Berlusconi, relateaza AFP. Mitingul "Ziua fara Berlusconi" s-a desfasurat la doar cateva zile dupa ce liderul italian a supravietuit unei motiuni de incredere in Parlamentul de la Roma. Organizatorii demonstratiei, miscarea Il popolo viola, sperau ca la miting sa ia parte zeci de mii de persoane.

Miting in capitala ItalieiFoto: Agerpres

Demonstrantii au fost transportati la Roma de sute de autobuze, pentru a lua parte, in Piazza della Repubblica, la mitingul "Ziua fara Berlusconi".

Actiunea a fost organizata de Il popolo viola, o miscare a societatii civile consituita pe Internet, care nu are nicio afiliere politica, insa este sustinuta de stanga italiana si de Partidul Democratic, principala formatiune de opozitie. In decembrie 2009, miscarea a reusit sa stranga 500.000 de oameni la un miting impotriva lui Berlusconi.

AFP precizeaza ca sloganul miscarii este "Licenziamolo!" ("Hai sa-l dam afara!").

Demonstrantii au solicitat, de asemenea, adoptarea unei legi impotriva conflictelor de interese, pentru a-l impiedica pe Berlusconi, ce detine mai multe organizatii media, sa domine presa italiana. In plus, Il popolo viola vrea o noua lege electorala si alegeri anticipate.

"Obiectivul este acela de a pune presiune pe Parlament pentru a rezolva problemele reale cu care se confrunta tara si nu cu cele legate de interesele personale ale premierului", a declarat o reprezentanta a miscarii civile, Adele Palazzo.

Manifestantii au marsaluit din Piazza della Repubblica pana la Piazza San Giovanni in Laterano, unde a avut loc un concert si unde au vorbit avocati, ziaristi si alte figuri ale societatii civile. Niciun politician nu a avut insa dreptul sa se urce pe scena, conform regulilor impuse de Il popolo viola.

AFP afirma ca puterea lui Berlusconi a fost slabita recent de revolta unuia dintre principalii sai aliati, presedintele Parlamentului, Gianfranco Fini. Berlusconi a supravietuit insa miercuri unei motiuni de cenzura, care elimina sansele organizarii in curand a unor alegeri anticipate.

Alegerile generale sunt planificate pentru 2013.