Politicienii islandezi au fost fortati sa se ascunda din fata a circa 2.000 de manifestanti furiosi, care au demonstrat vineri la Reykjavik impotriva impactului pe care criza financiara l-a avut asupra Islandei si a masurilor de austeritate luate de autoritati, transmite guardian.co.uk. Potrivit informatiilor, protestatarii i-au lovit cu oua pe premierul Johanna Sigurdardottir, pe sotia presedintelui tarii, Ólafur Ragnar Grímsson, precum si pe alti parlamentari.

Proteste la ReykjavikFoto: Reuters

Protestatarii au manifestat in fata cladirii Parlamentului din Reykjavik, in ziua in care Legislativul islandez si-a deschis lucrarile. Politicienii au fost nevoiti sa foloseasca o usa din spate prin care sa intre in cladire, pentru a nu fi nevoiti sa dea ochii cu manifestantii.

Martorii afirma ca la demonstratia de vineri au luat parte circa 2.000 de persoane, care au aruncat cu oua in premier, parlamentari si alti politicieni islandezi.

Ministrul Economiei, Árni Páll Árnason, care a fost inconjurat de protestatari, a declarat ca "avem o situatie economica dificila, iar demonstratiile sunt ceva la care ne asteptam intr-o tara democratica". Oficialul s-a declarat insa convins ca Guvernul a luat masurile necesare pentru refacerea economiei tarii, cu o crestere estimata de 3.2% pentru 2011.

Birgitta Jónsdóttir, unul din cei trei parlamentari care s-au alaturat manifestantilor, a afirmat ca "oamenii si-au dat seama ca FMI urmeaza sa elimine clasa noastra de mijloc".

Premierul Jóhanna Sigurðardóttir, lovita cu mancare

Premierul Jóhanna Sigurðardóttir, lovita cu mancare

Foto: Reuters

Guardian a scris ca protestul din Islanda a intervenit in contextul in care cetatenii europeni isi manifesta tot mai des furia in fata masurilor de austeritate luate de autoritatile din numeroase tari de pe continent. Actiuni de protest au avut loc in aceasta saptamana in mai multe tari din Europa, incluzand o greva nationala in Spania si o demonstratie cu camioane pline de ciment in fata Parlamentului de la Dublin. Organizatia Internationala a Muncii a avertizat recent in legatura cu cresterea revoltelor in lume din cauza unei "recesiuni pe piata muncii" care ar putea dura pana in 2015.

Potrivit scriitorului Hallgrímur Helgason, oamenii sunt furiosi din cauza ca un numar tot mai mare de islandezi isi pierd locuintele. In plus, opinia publica este revoltata pentru ca un singur politician, fostul premier Geir Haarde, ar putea fi pus sub acuzare pentru criza financiara.

Islanda, o insula vulcanica cu doar 320.000 de locuitori, a trecut aproape peste noapte de la miracolul economic la faliment, dupa ce a fost afectata grav de criza financiara, care a provocat caderea economiei si a dus la haos pe scena politica interna. Sistemul bancar al tarii s-a prabusit in octombrie 2008. Rata somajului a continuat sa creasca de-atunci, iar tara nordica a mers din criza in criza.