Trei organizatii civice din regiunea transnistreana a Republicii Moldova au initiat un proiect de cercetare menit sa “scoata la iveala politica agresiva a Romaniei” in privinta Moldovei, a pamanturilor basarabene si regiunilor din sud-vestul Ucrainei in secolul XX”, informeaza agentia UKRINFORM, citand mass-media moldovenesti. Initiatorii proiectului sunt Uniunea moldovenilor, Uniunea ucrainenilor si Uniunea comunitatii ruse din Transnistria.

Printre altele, organizatorii actiunii intentioneaza sa editeze o carte, care sa adune diferite cercetari istorice, documente de arhiva, articole din presa periodica si amintiri ale martorilor oculari. In plus, vor fi analizate procesele asa numitei “romanizari” a populatiei din teritoriile limitrofe si legate de eliberarea de pasapoarte romanesti, precum si de pretentiile teritoriale ale Bucurestiilor fata de statele vecine.

Ghimpu: SUA si UE trebuie sa se implice mai mult in procesul transnistrean

Rezolvarea problemei transnistrene devine posibila numai daca vor fi reluate negocierile politice in format “5+2” (Moldova, Transnistria - parti ale conflictului, Rusia, Ucraina – state garant, OSCE – mediator, UE si SUA – observatori) si cu o participare mai activa a SUA, UE si a altor parteneri, precum si cu conditia respectarii de catre Rusia a obligatiunilor asumate la summitul de la Istambul din 1999 privind evacuarea totala a trupelor si armamentelor din Transnistria, a declarat presedintele interimar al Moldovei, Mihail Ghimpu, citat de agentia Regnum.

In opinia lui Ghimpu, sprijinul Statelor Unite si al Uniunii Europene este, pentru Chisinau, foarte important in procesul de reglementare a conflictului transnistrean, pentru ca rezolvarea acestui conflict va permite nu numai realizarea reintregirii tarii, dar si principalele obiective ale Aliantei pentru integrare europeana – lichidarea saraciei si integrarea Moldovei in Europa.