Trupe ecuadoriene au preluat controlul asupra aeroportului international din Quito, in semn de protest fata de o lege care reduce salariile politiei si ale armatei, a anuntat un oficial al aeroportului, citat de AFP. Acesta a adaugat ca toate zborurile sunt suspendate.

Presedintele ecuadorian Rafael Correa, tinta politistilor protestatariFoto: Reuters

Aproximativ 150 de militari au ocupat aeroportul din Quito, capitala acestei tari sud-americane, in timp ce zeci de politisti protesteaza pe strazi impotriva unei noi legi aprobate de Congres, care le reduce o serie de facilitati economice.

UPDATE - Protestele politistilor din capitala Quito au degenerat in violente, presedintele ecuadorian Rafael Correa fiind transportat la spital dupa ce a fost atacat cu gaze lacrimogene. Presedintele denunta o lovitura de stat.

Politistii ecuadorieni au protestat joi in centrul capitalei Quito impotriva unei legi aprobate recent de Congresul din Ecuador care prevede taierea bonusurilor si sporurilor salariale in randul acestei categorii sociale.

Oamenii legii au incendiat cauciucuri, au aruncat cu gaze lacrimogene si s-au batut cu fortele de securitare.

Seful statului a fost el insusi tinta unei bombe lacrimogene, fiind nevoit sa paraseasca urgent zona, purtand o masca pe fata.

"Este o tentativa de lovitura de stat organizata de opozitie si de unele sectoare ale fortelor armate si politiei", a spus Correa, care s-a refugiat intr-un spital, temandu-se pentru viata sa, relateaza AFP.

"Orice mi s-ar intampla, vreau sa imi exprim dragostea fata de familia si patria mea", a declarat el unei televiziuni locale.

Mai mult, Correa a acuzat politia ca a incercat sa forteze intrarea in camera sa de spital. "In cazul in care mi se va intampla ceva, ei sunt responsabili", a mai spus presedintele ecuadorian.

UPDATE 2 - Politistii au ocupat sediul Congresului, a anuntat purtatorul de cuvant al acestei institutii.

UPDATE 3 - Peru anunta inchiderea frontierei cu Ecuadorul, potrivit AFP. Presedintele peruan Alan Garcia a ordonat inchiderea tuturor frontierelor cu Ecudor, "pana la clarificarea situatiei" in tara vecina. Garcia a cerut Columbiei sa ia aceleasi masuri.

UPDATE 4 - Autoritatile ecuadoriene declara "stare de urgenta", anunta BBC.

Presedintele Rafael Correa avertizase mai devreme ca nu va ceda in fata protestelor.

"Nu, nu voi da inapoi daca vor sa puna stapanire pe cazarmi, daca vor sa lase cetatenii neaparati si sa-si tradeze misiunea", a spus el, intr-un discurs sustinut in fata soldatilor celui mai mare regiment din Quito.

Mai multe jafuri si vandalizari au fost raportate in Quito si in al doilea oras al tarii ca marime, Guayaquil. Martorii oculari afirma ca multe societati si-au trimis oamenii acasa iar scolile s-au inchis mai devreme in mai multe orase.