Un tribunal indian a decis joi ca asezarea sfanta din Ayodhya sa fie impartita intre hindusi si musulmani, dupa o disputa de 60 de ani asupra proprietatii, transmite AFP.

Preotii hindusi sarbatoresc verdictul in cazul AyodhyaFoto: Reuters

In 1992, activistii hindusi au demolat o moschee din secolul 16 construita aici, provocand revolte care au ucis peste 2.000 de persoane, in mare parte musulmani, intr-unul dintre cele mai violente conflicte religioase de la partitia sub-continentului indian in 1947.

Partea hindusa s-a aratat multumita de verdict, sustinand ca acesta respecta credinta lor potrivit careia moscheea fusese construita peste locul de nastere a zeului Ram.

"Toate cele trei parti, adica musulmanii, hindusii si organizatia religioasa hindusa Nirmhoi Akhara sunt declarati detinatori comuni ai proprietatii disputate" a spus judecatorul, intr-o decizie publicata pe site-ul tribunalului.

Atat musulmanii, cat si hindusii au anuntat ca vor face recurs, pentru a incerca sa obtina intreaga proprietate.

Guvernul a facut un apel public la calm inaintea verdictului, iar sute de mii de forte de ordine au fost dispuse in India pentru a preintampina eventuale reactii violente.

Premierul indian a cerut de asemenea "pace si liniste" in urma verdictului si acceptarea acestuia pana cand recursul se va judeca la Curtea Suprema.

Zona este imprejmuita cu gard de sarma ghimpata si garduri din fier, pazite de forte de ordine, inca de acum 18 ani, in urma distrugerii moscheii.

Hindusilor le va reveni spatiul in care au ridicat un mic sanctuar pentru Ram, iar acestia intentioneaza sa construiasca un templu.

Conflictul intre cele doua parti a inceput in 1949, cand hindusii au adus in moschee mai multi "idoli", dupa ce, cu un secol in urma, imperiul colonial britanic a permis adeptilor ambelor religii sa isi exercite credinta in zona. Atat musulmanii cat si hindusii au intentat procese civile, proprietatea apartinand guvernului.