Presedintele nord-coreean Kim Jong-Il, care se pregateste sa renunte la putere, din cauza sanatatii sale precare, l-a inaintat la gradul de general de patru stele pe fiul sau cel mai mic, Kim Jong-Un, anunta marti presa oficiala din tara, in prima mentionare oficiala a numelui celui care se pare ca va prelua conducerea republicii comuniste, relateaza AFP.

UPDATE Kim Jong-un a fost ales secretar general al Partidului Muncitorilor, anunta Xinhua, care citeaza agentia centrala de stiri din Coreea de Nord.

Nu se stiu foarte multe lucruri despre tanarul care se pare ca va prelua puterea in aceasta tara comunista, cu exceptia faptului ca a fost educat in Elvetia.

Alaturi de Kim Jong-un, in varsta de 27 de ani, a fost ridicata la acelasi grad si sora liderului nord-coreean, Kim Kyoung-Hui, a precizat agentia oficiala nord-coreeana KCNA.

Acest anunt intervine cu cateva ore inainte de debutul reuniunii extraordinare a liderilor partidului comunist, cea mai importanta din ultimii 30 de ani si destinata, cel mai probabil, pregatirii succesiunii la putere.

Conferinta Partidului Muncitorilor era programata initial la inceputul lunii septembrie. Motivele amanarii raman misterioase, ca de altfel foarte multe lucruri din aceasta tara comunista, una dintre cele mai secretoase si izolate din lume.

Cu aceasta ocazie, Phenianul a pregatit cea mai mare parada militara din istoria tarii.

Ultima reuniune a liderilor comunisti a avut loc in 1980 si a fost organizata pentru a-l confirma pe Kim Jong-Il drept succesor al tatalui sau, Kim Il-Sung, primul presedinte al tarii, mort in 1994.

Kim Jong-Il, in varsta de 68 de ani, a fost victima unui atac cerebral in urma cu doi ani. De atunci, acesta a accelerat pregatirile pentru a se asigura ca puterea suprema ramane in mainile familiei.

Majoritatea analistilor considera ca cel mai mic dintre fiii presedintelui, Kim Jong-Un, ar putea ramane inca o perioada in umbra, din cauza dificultatilor cu care se confrunta aceasta tara.

Dupa 62 de ani petrecuti sub regimul celor doi "Kim", Coreea de Nord afiseaza o economie in ruina. Programul sau nuclear i-a atras sanctiuni internationale si izolare si o mare parte a populatiei sufera de malnutritie pe fondul foametei instalate la inceputul anilor '90.

Agentia sud-coreeana Yonhap citeaza un profesor de la Universitatea de studii nord-coreene din Seul, Yang Moo-Jin, care afirma ca, odata cu ridicarea lui Kim Jong-un la rangul de general, Phenianul "a facut oficiala" succesiunea.

"Este sigur ca va fi numit intr-o functie de nivel inalt in partid", a declarat profesorul Yang.

Armata nord-coreeana, care numara 1,2 milioane de oameni, joaca un rol dominant in acest regim comunist.