Belgienii raman atasatii ideii de unitate a tarii, dar comunitatea francofona se pregateste de independenta Flandrei si si-ar dori, in acest caz, crearea unei federatii intre Valonia si regiunea Bruxelles, arata doua sondaje publicate sambata de presa francofona si citate de AFP.

Potrivit sondajului realizat de Libre Belgique, doar 12% dintre cele 2.000 de persoane intervievate isi doresc sciziunea tarii (16% in Flandra, 11% in Valonia, 7% in Bruxelles). Capitala tarii este o regiune majoritar francofona situata in Flandra.

40% dintre respondenti (51% in Valonia, 50% la Bruxelles si 22% in Flandrea) sustin o Belgie unitara, in timp ce 32% (43% in Flandra, 26% in Valonia si 26% la Bruxelles) se pronunta pentru o Belgie cu puteri sporite pentru regiuni si comunitati.

Aceasta ultima formula este, de altfel, subiectul negocierilor angajate intre socialistii francofoni si flamanzii care sustin sciziunea din Noua Alianta Flamanda, condusa de Bart De Wever, care a castigat alegerile legislative din 13 iunie.

La o suta de zile de la aceste alegeri, Belgia nu are in continuare un guvern, iar pesimismul legat de succesul acestor negocieri se accentueaza, potrivit unei anchete realizare de cotidianul Le Soir in Valonia si Bruxelles.

38% dintre cei 1.800 de alegatori intervievati cred ca negocierile pentru formarea unui guvern federal vor esua. 71% se declara puternic sau destul de atasati de Belgia, si considera o sciziune de negandit (37%) sau foarte dificila de suportat (34%).

Daca Flandra isi va declara independenta, 63% dintre respondentii din Valonia se pronunta in favoare unei federatii independente Valonia-Bruxelles.

Bruxellezii sunt mai putin entuziasti: doar 33% ar accepta aceasta federatie, 23% isi doresc un Bruxelles independent si 24% vor ca Bruxellesul sa devina un district european. Doar 2% reclama o unire cu Flandra.

Seful partidului socialist francofon, Elio Di Rupo, se declara insa optimist in ceea ce priveste negocierile cu Bart De Wever. "Exista o marja de compromis posibil. Ea este extrem de stransa si trebuie sa mentionez ca fiecare partid politic face eforturi pentru a se incadra in aceasta marja", a spus el, pentru Libre Belgique.