Presedintele Barack Obama a condamnat vineri declaratiile liderului iranian Mahmoud Ahmadinejad legate de atentate de la 11 septembrie, pe care le-a calificat drept "socante", "pline de ura" si "lipsite de orice scuza", intr-un interviu acordat canalului BBC in limba farsi, relateaza AFP.

Presedintele Iranului profitase de discursul sustinut in fata Adunarii generale a ONU pentru a denunta un complot american in atentatele de la 11 septembrie 2001, provocand parasirea imediata a salii de catre delegatiile Statelor Unite si ale Uniunii Europene.

"Este socant. Este plin de ura. Si in special aici, la Manhattan, imediat ka nord de Ground Zero, unde familii si-au pierdut apropiatii (...) oameni de toate religiile vad aceste atentate drept tragedia esentiala a acestei generatii", a declarat Obama.

"Faptul ca a facut astfel de declaratii este lipsit de orice scuza", a subliniat presedintele american.

Aproape 3.000 de oameni au murit in 11 septembrie 2001, cand avioane deturnate s-au zdrobit de turnurile gemene din New York, de Pentagon si pe un camp din Pennsylvania.

Delegatii ONU din partea SUA si a altor natiuni au parasit sala in timpul discursului tinut de presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, dupa ce acesta a declarat ca "anumite segmente din interiorul guvernului american au orchestrat" atacurile de la 11 septembrie 2001, transmite CNN.

"Majoritatea poporului american, precum si majoritatea natiunilor si politicienilor din lume sunt de acord cu acest punct de vedere", a spus Ahmadinejad la reuniunea Adunarii Generale ONU din New York.