Teresa Lewis, o femeie alba in varsta de 41 de ani, va fi executata joi in Virginia (estul Statelor Unite) pentru ca a comandat uciderea sotului sau si a fiului acestuia, dar partizanii abolitionismului sustin ca se afla in faza uni caz exemplar care demonstreaza nedreptatea pedepsei cu moartea, relateaza AFP. Este prima femeie care va suferi pedeapsa capitala in acest stat, incepand cu 1912.

In SUA, executarea unei femei este un caz rar. Doar 11 reprezentante ale sexului slab au fost omorate de la reintroducerea pedepsei capitale, in 1976, in comparatie cu 1.215 barbati.

Ea a marturisit ca a lasat deschisa in octombrie 2002 usa caravanei in care locuia pentru ca cei doi complici ai sai, in varsta de 19 si 22 de ani, sa patrunda inauntru si sa ii impuste pe sotul sau si pe fiul acestuia, un militar in varsta de 25 de ani. Mobilul crimei era incasarea asigurarii de viata a celor doi barbati.

Teresa Lewis i-a intalnit pe cei doi complici la un supermarket, iar unui dintre ei a devenit amantul sau. Teresa si-a incurajat fiica, in varsta de 16 ani, sa devina amanta celui mai tanar dintre complici.

Toti trei au pledat vinovati. Cei doi criminali au fost condamnati la inchisoare pe viata dar Teresa Lewis a fost considerata instigatoarea dublului asasinat, "capul sarpelui", dupa cum s-a exprimat judecatorul, si condamnata la moarte.

Abolitionistii afirma insa ca femeia are un coeficient de inteligenta de 72, este la limita retrardului mintal si nu ar fi putut concepe un astfel de plan.

Amantul sau, in schimb, care isi dorea sa ajunga ucigas platit, era dotat cu o inteligenta peste medie si marturiseste intr-o scrisoare adresata unui prieten ca a planificat aceste crime. Teresa era "exact ce cautam, o nenorocita care s-a maritat pentru bani", scrisese el. Ulterior, acesta s-a sinucis in inchisoare.

"Problema nu este ca Teresa Lewis e femeie si ar trebui tratata diferit, ci ca, desi dintre cei trei este cea mai putin periculoasa pentru societate, nu este mai vinovata decat ceilalti pentru crime, iar starea sa mentala indeamna la clementa, este singura care va muri pentru crime", explica Richard Dieter, directorul Centrului de informatii asupra pedepsei cu moartea.

Curtea Suprema a interzis expres in 2002 executarea condamnatilor retardati mental.

Dar guvernatorul conservator al Virginiei, Bob McDonnell, a refuzat din nou, marti, gratierea condamnatei iar ultimul recurs a fost respins de asemenea, in aceeasi zi, de Curtea Suprema a SUA.

Teresa Lewis "vrea sa traiasca dar este impacata cu ea insasi si spune ca, orice s-ar intampla, va fi castigatoare", a afirmat, pentru AFP, avocatul sau, James Racop.

Statul Virginia, cel mai activ in ceea ce priveste executarea condamnarilor la moarte, dupa Texas, nu a mai aplicat aceasta pedeapsa pentru o femeie de aproape un secol. In 1912, Virginia Christian, o tanara negresa in varsta de 17 ani, a murit pe scaunul electric.

Cazul Terezei Lewis se pare ca l-a emotionat pana si pe presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, care a denuntat luni "tacerea presei" in acest caz, spre deosebire de cel al iranienei Sakineh Mohammadi-Ashtiani. Cazul acestei femei, condamnata la moarte prin lapidare pentru adulter si complicitate la uciderea sotului sau de unul dintre amantii sai, a starnit o vie emotie in Europa si in Statele Unite.