Cercetatorii americani au aratat ca apele Marii Rosii ar fi putut fi impinse de vanturi suficient de puternice incat sa fie separate in doua, asa cum este descris episodul in Cartea Exodului din Biblie, relateaza BBC.

Simularile computerizate, care fac parte dintr-un studiu mai amplu despre felul in care vanturile influenteaza apele, arata ca un vant din est care a batut in timpul noptii a impins apele, creand un pod de pamant pe care oamenii ar fi putut merge in siguranta.

"Simularile se aseamana destul de mult cu povestea din Exod. Despartirea apelor poate fi inteleasa cu ajutorul dinamicii fluidelor. Vantul misca apele, creand un culoar cu apa de ambele parti si permitand brusc apei sa revina," a declarat Carl Drews, cel care a condus studiul, citat de Reuters.

Textul religios relateaza cum Moise a condus israelitii afara din Egipt din calea armatelor, acum 3.000 de ani. Marea Rosie se desparte in doua pentru a ii lasa pe Moise si adeptii sai sa treaca, apoi isi revine brusc, inecandu-i pe urmaritori.

Cercetatorii arata ca apele au fost impinse intr-un cot unde un rau antic se presupune ca s-a unit cu o laguna. Apa fiind impinsa in ambele directii, s-a deschis un pod de pamant.