In urmatorii 15 ani, Rusia va cheltui 19 trilioane ruble (613 mld. $) pentru modernizarea armatei sale. In plus, pentru prima data de la cel de-al doilea razboi mondial, o parte din tehnica de lupta si tehnologia militara vor fi cumparate din SUA, a declarat ministrul rus al apararii, Anatoli Serdiukov, citat de presa rusa.

Reamintim ca si SUA vor sa cumpere elicoptere militare din Rusia pentru dotarea armatei afgane, anuntul in acest sens al secretarului de Stat al Apararii, Robert Gates, stirnind protestele mai multor membri ai Congresului.

"Propunerile guvernului privind majorararea cu 46% a bugetului apararii pentru 2011-2020 sunt in curs de finalizare", a spus Serdiukov la intoarcerea dintr-o calatorie in America, unde a negociat cu seful Pentagonului, Robert Gates. „Este putin din punctul de vedere al dotarii fortelor noastre armate cu sisteme moderne. Puteam cere mai mult, dar era evident ca nimeni nu ar fi acceptat asemenea cheltuieli. In ultima instanta, 19 trilioane este o suma serioasa, care va asigura numeroase comenzi pentru industria apararii”, a precizat Serdiukov.

Vedomosti aminteste, in context, ca in luna mai, presedintele Dmitri Medvedev a cerut ca ponderea armamentului modern in armata rusa sa atinga 30% pana in 2015. Acum, Ministerul apararii vrea sa ridice acest indice la 79% pana in 2020. In acest scop, Rusia trebuie sa recurga la ajutorul fostilor adversari strategici. "Sunt multe lucruri interesante, in special in domeniul comunicatiilor si a tehnologiilor informationale si, posibil, in sfera armamentului de inalta precizie", a spus ministrul rus al Apararii referindu-se la posibilele achizitii din SUA.

Expertii au spus ca, in pofida interdictiilor in vigoare, propunerea va primi toate aprobarile necesare, astfel incit, pentru prima data in ultimii 70 de ani, Rusia va importa legal productie militara din SUA.