Zeci de mii de persoane au demonstrat sambata la Berlin, in fata sediului Cancelarului Angela Merkel, impotriva propunerii guvernului de a prelungi perioada de functionare a centralelor nucleare cu cel putin 10 ani, afisand bannere si baloane galbene si verzi cu slogane impotriva miscarii nucleare, transmite AFP.

Politia a estimat numarul participantilor la 37.000, insa organizatorii sustin ca ar fi fost chiar 100.000. Acestia au pus la dispozitie 150 de autobuze si trenuri speciale pentru a aduce protestatari din intreaga tara.

Coalitia de guvernamant a lui Merkel a decis saptamana trecuta sa prelungeasca pana in 2022 termenul limita pentru incetarea activitatii nucleare.

Noul plan ar prelungi "viata" a celor 17 reactoarea nucleare ale Germaniei, insa calcule facute de presa germana arata ca unii operatori ar putea sa tina in functionare reactoare si dincolo de 2040.

"Guvernul a cazut in genunchi in fata gigantilor nucleari," a declarat un protestatar in varsta de 33 de ani.

Pe de alta parte, cabinetul lui Merkel sustine ca masura este necesara pentru a mentine aprozivionarea cu energie pana cand alte resurse regenerabile devin disponibile.