Mai multe mii de oameni au participat la un protest in centrul Londrei in care au demonstrat impotriva vizitei Papei Benedict al XVI lea in Marea Britanie, transmite AFP. Marsul "Protesteaza contra Papei" a inceput in Hyde Park, unde Suveranul Pontif urmeaza sa tina o slujba, sambata seara, la care sunt asteptate 80.000 de persoane.

Papa intampina pelerinii la intrare in Catedrala WestminsterFoto: Reuters

Potrivit politiei, la demonstratie au luat parte 3.000 de oameni, in timp ce organizatorii sustin ca este vorba de 10.000.

Protestatarii au avut pancarte cu mesaje ca "Seful celei mai mari gasti de abuz sexual din lume", "Opozitia Papei fata de prezervative ucide oameni", "Papa promoveaza prejudecata".

In cadrul unei slujbe pe care a tinut-o la Catedrala Westminster sambata dimineata, Papa si-a exprimat "regretul profund" fata de "suferinta imensa" a copiilor care au fost abuzati sexual de clerici catolici.

"Ma gandesc la imensa suferinta cauzata de abuzul asupra copiilor, in special in cadrul Bisericii si preotilor sai. Dincolo de orice, imi exprim regretul profund fata de victimele inocente ale acestor crime de neimaginat", a spus Suveranul Pontif in varsta de 83 de ani in fata a peste 2.000 de oameni adunati la Westminster.

Potrivit Vaticanului, Papa s-a intalnit la ambasada din Londra si cu victime ale abuzurilor, fiind impresionat de discutiile cu acestea.

Vineri, politia britanica a arestat cinci barbati, suspectati ca pregateau un "atentat terorist" impotriva Papei.

Cei cinci barbati, care au varste cuprinse intre 26 si 50 de ani, au fost arestati in baza unei legi cunoscute sub numele de "Terrorism Act". Ei au fost retinuti intr-un raid al politiei desfasurat vineri dimineata la o companie din centrul Londrei, la ora locala 05:45.