Un influent rabin israelian, liderul spiritual al partidului religios Shas din coalitia de guvernamant de la Ierusalim, a trimis un mesaj "de viata lunga" liderilor arabi implicati in procesul de pace din Orientul Mijlociu, a relatat vineri Haaretz, citata de AFP. Mesajul lui Ovadia Yosef a venit la doar trei saptamani dupa ce el a spus intr-o predica, chiar inainte de debutul negocierilor de pace, ca Dumnezeu ar trebui sa arunce o molima asupra palestinienilor si a liderului lor, pentru a-i ucide.

"Ii binecuvantez pe lideri si pe popoarele lor - egipteni, iordanieni si palestinieni - implicati in procesul de pace", a afirmat rabinul intr-o scrisoare trimisa presedintelui egiptean Hosni Mubarak. "Le doresc viata lunga si succes", a precizat el.

Ovadia Yosef a afirmat ca "pozitia lui, legata de importanta obtinerii pacii, a fost cunoscuta de decenii".

In urma cu cateva saptamanii, rabinul a provocat reactii dure, inclusiv din partea Administratiei de la Washington, dupa ce a declarat ca "Abu Mazen (Mahmoud Abbas, n.r.) si toti acesti oameni diabolici ar trebui sa piara de pe acest pamant" si ca "Dumnezeu ar trebui sa-i loveasca pe ei si pe palestinieni - diabolicii dusmani ai Israelului - cu o molima".

Rabinul nu este la primele declaratii de acest gen. In 2001, el a cerut nimicirea tuturor arabilor si a afirmat ca este interzis sa arati mila fata de acestia.

Ulterior, a precizat ca s-a referit doar la "teroristii" care au atacat Israelul.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu si presedintele PA, Mahmoud Abbas, au relansat, la 2 septembrie, la Washington negocierile directe pentru pace, pentru prima data din 2008.