Politia britanica a arestat cinci barbati, suspectati ca pregateau un "atentat terorist" impotriva Papei Benedict al XVI-lea, aflat in aceste zile in vizita in Marea Britanie, a anuntat vineri Scotland Yard, citat de AFP.

Papa Benedict si Regina ElisabetaFoto: Reuters

Politistii au precizat ca cele cinci persoane au fost retinute vineri "fiind suspectate de planuirea, pregatirea sau instigarea la acte de terorism".

Cei cinci barbati, care au varste cuprinse intre 26 si 50 de ani, au fost arestati in baza unei legi cunoscute sub numele de "Terrorism Act". Ei au fost retinuti intr-un raid al politiei desfasurat vineri dimineata la o companie din centrul Londrei, la ora locala 05:45.

Scotland Yard a anuntat ca perchezitiile efectuate in cladire precum si la cateva locuinte din nordul si estul Londrei nu au dus pana in acest moment la descoperirea vreunui "obiect periculos".

Itinerariul si masurile de securitate implementate pentru vizita Suveranului Pontif nu au fost modificate, au precizat oficialii. Costurile asigurarii securitatii Papei pentru cele patru zile de vizita in Anglia si Scotia se ridica la 1.8 milioane de euro.

In plus, politia britanica a anuntat ca arestarile nu au dus la modificarea alertei teroriste in Marea Britanie.

Un purtator de cuvant al Vaticanului a declarat ca Papa este "calm" si ca Sfantul Scaun are "deplina incredere" in politia britanica.

Corespondentul HotNews.ro la Londra, Crina Boros, a relatat ca politia a actionat dupa ce "a primit o informatie considerata importanta de catre detectivi".

Autoritatile nu au facut publice cetateniile celor cinci suspecti.

AFP precizeaza ca Suveranul Pontif se afla vineri la Londra, urmand sa aiba mai multe intalniri, intre care si cu Arhiepiscopul de Canterbury Rowan Williams. Papa va oficia si o slujba la Westminster Abbey, la care vor lua parte, printre altii, fostii premieri britanici Margaret Thatcher, John Major, Tony Blair si Gordon Brown.