Presa din Luxemburg a reactionat dur la criticile lui Nicolas Sarkozy la adresa comisarului Viviane Reding, careia ii sugerase sa-i primeasca pe tigani in tara sa. Cotidianul La Voix du Luxemborg scrie, citat de presseurop.eu, ca "presedintele si cadrele lui nu mai parasesc deloc bulevardul ridicolului".​ Ziarele din intreaga Europa au consacrat spatii largi polemicii dintre Sarkozy si Comisia Europeana, cotidianul britanic The Guardian cerind chiar excluderea Frantei din UE. Comentariile ziaristilor europeni abunda in fraze dure la adresa presedintelui francez.

Nicolas Sarkozy in conferinta de presa la BruxellesFoto: Reuters

La Voix du Luxemborg: "Polemica este utila majoritatii prezidentiale [franceze]. Mai intai, ea trimite un mare numar de subiecte fierbinti (costul debutului toamnei, adoptarea legii asupra voalului, reforma pensiilor...) la un loc mai ferit de primele pagini si de atentia analistilor. Dar nu este sigur deloc ca ea va conta mult pentru majoritatea aflata la putere cu ocazia viitoarei mari alegeri din Hexagon: cea prezidentiala, din 2012. Hai sa pariem ca toti acesti interesanti vorbitori se vor interesa atunci de adevarate subiecte ale actualitatii: rezolvarea crizei si rolul Uniunii Europene pe scena internationala"!

The Guardian: E vorba despre cetateni ai UE deportati dintr-un stat membru in altul din cauza etniei lor. Imaginati-va scandalul care ar fi izbucnit daca Sarkozy ar fi deportat evrei sau negri. I-ar fi luat Comisiei Europene 18 luni pina sa reactioneze?

La Repubblica: Comisia Europeana stie ca daca va permite Parisului sa continue expulzarile, guvernul italian al lui Berlusconi si Bossi va lua masuri si mai drastice. UE vrea sa desfiinteze axa xenofoba Franta-Italia

Suddeutsche Zeitung: Super-Sarko a devenit un copil teribil si, in acest rol, ii face concurenta lui Silvio Berlusconi