Confruntari violente au avut loc vineri in orasul Karachi din Pakistan, la o zi dupa ce un politician proeminent a fost ucis la Londra, transmite CNN. Imran Farooq, un lider important al Miscarii Muttahida Quami (MQM), a fost injunghiat in fata casei sale din nord-vestul capitalei britanice.

O multime furioasa a incendiat cel putin patru masini si un magazin din Karachi, a declarat un oficial al politiei locale, Amir Shakeel Butt. Oficialul a precizat ca nu au existat raniti.

Un purtator de cuvant al Miscarii Muttahida Quami a declarat ca Imran Farooq a fost ucis joi, in Londra. El conducea Comitetul Central de Coordonare al partidului, cel mai inalt for al formatiunii politice pakistaneze. In plus, el prezida si departamentul de relatii internationale si drepturile omului din MQM.

Vestea asasinarii sale a fost facuta publica joi seara in Pakistan, dupa ce liderii partidului au discutat cu parintii lui Farooq. "E foarte trist. Ne gandeam ca e in siguranta in Londra, ca nimeni nu va putea sa atace vreun membru al partidului nostru in Marea Britanie", a declarat un purtator de cuvant al formatiunii, adaugand ca moartea lui Farooq este "o pierdere ireparabila pentru partidul nostru". MQM a anuntat 10 zile de doliu, perioada in care toate activitatile politice ale partidului vor fi suspendate.

Politia londoneza a anuntat ca l-a descoperit pe Farooq zacand in strada, dupa ce o persoana a telefonat la numarul de urganta pentru a anunta "un atac in desfasurare". Ofiterii au afirmat ca au gasit "un barbat asiatic, in jur de 50 de ani, ce fusese injunghiat si cu rani la cap". Politia a anuntat ca nu a efectuat arestari in acest caz.

CNN a precizat ca Farooq s-a mutat la Londra in septembrie 1992, dupa ce a declarat ca "viata si libertatea sa sunt in pericol in tara sa".

Formatiunea sa se afla in conflict deschis cu armata pakistaneza, pe care o acuza ca a falimentat tara.

MQM este parte a coalitiei guvernamentale, condusa de Partidul Poporului din Pakistan al presedintelui Asif Ali Zardari, in regiunea de centru si sud a provinciei Sindh. Formatiunea liberala are o puternica sustinere in Karachi.