​Senatorii francezi au adoptat marti un proiect de lege care va interzice femeilor sa poarte in public valul islamic de tip burqa, ce le acopera intregul corp in afara de ochi si maini, transmite AFP. Documentul trecuse de Camera inferioara a Parlamentului francez in luna iulie. Legea ar putea intra in vigoare in sase luni daca nu va fi respinsa de magistratii francezi.

Burqa, un obiect controversatFoto: Agerpres

Legea defineste spatiile publice, in mare, ca orice incinta sau teren deschis publicului larg, cum ar fi magazine, cinematografe, restaurante, piete, precum si cladiri guvernamentale. Presedintele Nicholas Sarkozy si sustinatorii sai au facut presiuni pentru adoptarea legii, in ciuda avertismentelor Consiliului de Stat care sustine ca legal ar putea fi imposibil sa fie impusa si aplicata o astfel de interdictie.

Potrivit legii, pedeapsa pentru purtarea valului islamic este 150 de euro sau cursuri despre valorile cetateniei franceze. Totodata, oricine forteaza o alta persoana prin amenintari, violenta sau abuz de putere sa isi acopere chipul va fi inchis si amendat cu 15.000 de euro.

Cei care se opun legii sustin ca numai aproximativ 2.000 de femei musulmane poarta niqab-ul, valul care acopera fata, sau burqa, costumul intreg care este prevazut cu o plasa in dreptul ochilor, din aproximativ 5 milioane de musulmani care locuiesc in Franta.

Franta a devenit astfel a doua tara europeana, dupa Belgia, care interzice burqa si niqab-ul.