Oficialii chilieni le-au permis celor 33 de mineri blocati in subteran sa fumeze, pentru prima data dupa mai bine de o luna, transmite aolnews. Autoritatile au refuzat insa, inca o data, sa le trimita bere si vin celor blocati intr-o mina din orasul San Jose, la o adancime de 700 de metri.

Chilienii ii sustin pe minerii blocatiFoto: Reuters

Autoritatile din Chile au anuntat ca le-au trimis tigari minerilor pentru a le face vietile "mai putin stresante". Oficiali din domeniul medical au refuzat initial sa trimita tigari barbatilor blocati in subteran, sustinand ca fumul va polua aerul din adapostul in care se afla acestia si le va afecta starea de sanatate. Sambata insa, inginerii care lucreaza la suprafata au reusit sa finalizeze un tub de plastic ce are mai multe functionalitati: prin el, oficialii pompeza in subteran apa si aer proaspat. In plus, tubul include si un cablu optic ce le permite minerilor sa stea in contact telefonic permanent cu familiile lor precum si cu echipele de salvare.

AFP precizeaza ca pana acum minerii au fost nevoiti sa mestece guma cu nicotina, insa, incepand de sambata, ei vor primi cate doua pachete de tigari pe zi, pe care le vor imparti. "Le vom da o cantitate rezonabila... Ei sunt oameni responsabili si noi credem ca dozele pe care le vom trimite vor fi administrate cum trebuie", a declarat doctorul Jorge Diaz, care face parte din echipele de salvare.

Pe de alta parte, autoritatile au refuzat din nou sa le ofere minerilor bere si vin, desi acestia au solicitat alcool in repetate randuri.

Aolnews a scris ca echipele de urgenta au reusit, de asemenea, sa coboare in subteran un cablu de 700 de metri, care le va permite minerilor sa aiba curent electric. Multi dintre cei blocati sub pamant s-au plans ca nu reusesc sa doarma, din cauza ca nu se pot obisnui cu intunericul permanent. Autoritatile spera ca introducerea unei surse de iluminat puternice (care va fi inchisa in timpul noptii) ii va ajuta pe mineri sa-si obisnuiasca organismele cu orele de somn.

In acelasi timp, echipele de interventie au continuat in ultimele doua zile asamblarea unui aparat de foraj urias, care va fi folosit la saparea unui tunel. Echipamentul a fost transportat cu 40 de camioane, iar inginerii vor avea nevoie de inca doua saptamani pentru a-l monta. Din momentul in care va deveni operational, echipamentul ar putea sapa cei 700 de metri in 45 de zile.

Minerii au ramas blocati in subteran pe 5 august. O echipa de patru persoane trimisa recent de NASA a oferit celor blocati asistenta mentala si comportamentala.