Istoricul negationist britanic David Irving a acuzat autoritatile poloneze ca au transformat lagarul de concentrare Auschwitz intr-o destinatie turistica "in stilul Disneyland", potrivit cotianului britanic Daily Mail, citat de AFP.

David Irving, care a fost condamnat in Austria, in 2006, la inchisoare pentru ca a negat realitatea Holocaustului, a criticat constructia de turnuri de observatie in lagarul de exterminare Auschwitz care, sustine el, a devenit "o masina de facut bani".

Istoricul a lansat aceste critici in cadrul unei actiuni de promovare a calatoriei de o saptamana pe care o va efectua in Polonia, in perioada 21 - 29 septembrie. Principalele puncte ale calatoriei vor fi buncarul lui Hitler din Ketrzyn (fost Rastenburg), cartierul general al sefului SS Heinrich Himmler si lagarul Treblinka.

Principala carte publicata de David Irving este "Hitler's War" ("Razboiul lui Hitler"), aparuta in 1977, in care acesta care incearca sa minimizeze atrocitatile naziste si sa-l exonereze pe Adolf Hitler de responsabilitatea lagarelor de concentrare.

Istoricul afirma atunci ca nu au existat camere de gazare la Auschwitz si ca numarul evreilor ucisi de nazisti a fost exagerat. Arestat in 2005 in Austria, unde negationismul este o crima, el a fost condamnat in februarie 2006 la trei ani de inchisoare pentru negarea realitatii Holocaustului, dupa care a fost eliberat si expulzat in 2006 in Marea Britanie.