Liderii talibanilor au profitat de comemorarea atacurilor teroriste din 11 septembrie pentru a cere Statelor Unite ale Americii sa se retraga din Afghanistan si sa puna capat ocupatiei acestei tari, relateaza RIA Novosti.

"Cei noua ani care s-au scurs de la evenimentele din 11 septembrie 2001 au aratat ca toate solutiile militare posibile din Afghanistan au fost epuizate. Americanii au pierdut ultima sansa de a face sa triumfe pacea in tara", se arata intr-o declaratie a talibanilor difuzata sambata in Kabul.

Sefii insurectiei islamiste radicale sustin ca "o singura solutie a ramas acum pentru Washington: retragerea trupelor din Afghanistan fara nicio conditie".

Documentul subliniaza ca, in conditiile in care aliatii Statelor Unite din cadrul NATO parasesc Afghanistanul, "americanii devin tinte atat la ei acasa cat si in strainatate".

Talibanii afirma ca SUA nu au niciun drept sa puna vreo conditie, de orice natura, legata de retragerea trupelor, deoarece au invadat ilegal Afghanistanul si, in al doilea rand, au fost infranti.

"Cutezatoare in retragere, coalitia internationala isi da in fine seama de situatia reala. Pentru a scapa de aceasta problema a inceput sa-si retraga trupele din Afghanistan", spun sefii talibanilor.