Pastorul bisericii din Florida care planuise arderea mai multor exemplare din Coran pe 11 septembrie, in semn de protest fata de extremismul islamic, a anuntat ca renunta la initiativa, spunand ca nu va arde cartea sfanta a Islamului "nici astazi, nici alta data", transmite AFP. Terry Jones anuntase vineri ca suspenda pentru moment planul, in speranta ca centrul musulman care urmeaza sa fie construit langa Ground Zero din New York va fi relocalizat, anunt care face parte dintr-o serie de declaratii contradictorii ce au starnit reactii puternice la nivel international.

Pastorul Terry JonesFoto: Reuters

"Cu siguranta nu vom arde Coranul, nu. Nici astazi, nici alta data," a spus Jones la NBC, intrebat daca isi va duce la indeplinire totusi planul in alta zi.

Initial, Jones anuntase ca renunta la eveniment, spunand ca i s-a promis ca centrul musulman nu va mai fi construit la Ground Zero, insa a revenit ulterior asupra declaratiei, cand cei care se ocupa de centru au dezmintit informatiile.

"In acest moment planuim sa nu o mai facem," a spus pastorul la televiziunea ABC. "Speram ca imamul (care ar fi promis sa mute constructia centrului musulman de la Ground Zero - n.r.) isi va respecta cuvantul, ce ne-a promis ieri," a declarat el, adaugand ca se va intalni cu liderul musulman sambata.

Imamul Abdul Rauf si altii implicati in proiect au declarat insa ca nu are prevazuta nicio intalnire cu Jones.

Americanii comemoreaza astazi 9 ani de la atentantele de la 11 septembrie 2011, eveniment plasat sub semnul tensiunilor religioase, dupa disputa generata de amenintarile pastorului bisericii Dove World Outreach Center.

Musulmanii au protestat vineri la Kabul si in patru provincii din Afghanistan. In nordul tarii, protestatarii au atacat o baza militara a fortei internationale ISAF, unul dintre ei fiind ucis de soldati.

"Acest lucru ne pune soldatii, copiii nostri in pericol. Nu putem sa jucam cu astfel de lucruri", a declarat Barack Obama, intr-o conferinta de presa sustinuta la Washington.

Interpol a avertizat, joi, ca daca planurile de a arde exemplare din Coran vor fi duse la indeplinire, acestea vor duce, cel mai probabil, la declansarea de atacuri teroriste la nivel global.