Seful serviciilor antiteroriste franceze, Bernard Squarcini, a afirmat sambata ca amenintarea unui atentat terorist in Franta "nu a fost niciodata atat de mare", citand ca principale surse de ingrijorare al-Qaeda Maghrebului islamic (Aqmi), intr-un interviu publicat de JDD si citate de AFP.

"Suntem astazi la acelasi nivel de amenintare ca in 1995", an marcat de un val de atentate in Franta, spune seful Directiei centrale de informatii interne (DCRI). "Toti indicatorii sunt pe rosu", a adaugat el. "Astazi, tinand cont de semnalele care ne sunt trimise de partenerii nostri straini si de propriile noastre observatii, exista motive obiective de ingrijorare. Amenintarea nu a fost niciodata atat de mare".

Bernard Squarcini spune ca "amenintarea in Franta este tripla: francezii convertiti care se radicalizeaza si isi conduc singuri operatiunile; al-Qaeda Maghrebului Islamic (Aqmi), care trimite comandouri pentru a comite atentate in Franta; si jihadistii, acesti francezi care pleaca in Afghanistan sau in Yemen, maine in Somalia, si care revin clandestin, caliti in razboaie, pentru a-si continua lupta pe teritoriul francez".

Intrebat care este nivelul de amenintare pe care il reprezinta Aqmi, seful antiterorismului din Hexagon a raspuns: "se asteapta atentate pe teritoriul nostru". Aqmi "este o franciza al-Qaeda: incearca sa urmareasca aceleasi obiective", explica el. "Au trecut 15 ani de la seria de atentate din 1995, atunci amenintarea venea doar din estul Algerului. Acum, ea s-a extins considerabil".

El a reafirmat ca serviciile secrete dejoaca "in medie doua atentate pe an", citand cazul unul cetatean belgiano-tunisian in varsta de 25 de ani, interceptat in Egipt la iesirea dintr-un tunel care facea legatura cu Fasia Gaza, expulzat in martie in Belgia si adus in Franta pentru a fi interogat. El este banuit "ca ar fi organizat un atentat kamikaze impotriva unei sali de spectacole pariziene cu ocazia unei gale de binefacere in beneficiul armatei israeliene".

Dar seful DCRI dezminte o radicalizare semnificativa a musulmanilor in Franta. "Din cei sase milioane in Franta, exista poate 300 de indivizi care pun probleme" si circa treizeci de lacasuri de cult din cele aproximativ 1.800, spune el.