Autoritatile iraniene au suspendat pedeapsa cu moartea prin lapidare a femeii inchise pentru adulter, a anuntat ministerul de externe de la Teheran, dupa ce comunitatea internationala a condamnat in mai multe randuri sentinta, transmite Reuters.

Sakineh Mohammadi Ashtiani, in varsta de 43 de ani, a fost condamnata la moarte si isi asteapta executarea sentintei in Tabriz dupa ce "a marturisit" ca a comis adulter si ca a fost implicata intr-o crima. Avocatul femeii a declarat ca procesul la care a fost supusa Ashtiani a fost unul injust, iar condamnarea falsa.

"Verdictul referitor la legaturile extramaritale a fost stopat si este reanalizat," a declarat ministrul de externe pentru televiziunea iraniana Press TV.

Potrivit ministrului, acuzatia de participare la crima este "investigata, pentru ca un verdict final sa fie emis."

Decizia vine la o zi dupa ce Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a catalogat pedeapsa ca "barbara dincolo de cuvinte", ultima reactie critica dintr-o lunga serie la nivelul puterilor internationale.

Presa din Iran a sugerat ca pedeapsa prin lapidare - impusa pentru anumite crime sub o lege adoptata in urma revolutiei islamice din 1979 - nu va mai fi aplicata, insa Ashtiani ar putea fi executata prin spanzurare.

"Consideram ca este un caz normal. Este un dosar care arata ca multe alte dosare din alte tari", a declarat ministrul.

Acesta a acuzat SUA pentru ca a creat furori in acest caz, cu intentia de a afecta imaginea Iranului.

"Pare ca practica un joc politic", a spus el.

Potrivit legii islamice in vigoare in Iran, adulterul se pedepseste prin lapidare. Condamnatul este ingropat pana la mijloc, daca este vorba despre un barbat, si pana la gat, in cazul femeilor, si are dreptul la viata daca supravietuieste lapidarii.