Vietile trupelor americane ar fi puse in pericol de planurile unei biserici din Florida de a arde exemplare din Coran pentru a marca atacurile de la 11 Septembrie, a declarat comandantul trupelor americane din Afganistan, Gen. David Petraeus, potrivit Daily Telegraph. Initiativa a fost criticata si de Secretarul de Stat Hillary Clinton, care a catalogat gestul drept "condamnabil" si "lipsit de respect", dar si de Vatican, care a spus ca ar fi un gest "scandalos si grav", transmite AFP.

"Imaginile cu arderea Coranului ar fi fara indoiala folosite de extremistii din Afganistan, si peste tot in lume, pentru a agita opinia publica si a incita la violenta," a spus Petraeus. "Este exact tipul de actiune pe care talibanii o folosesc si care ar putea cauza probleme semnificative", a adaugat el.

Clinton a a spus ca a fost "impresionata de condamnarea clara, fara echivoc a actului lipsit de respect, condamnabil care a venti de la liderii religiosi din toata lumea".

"Fiecare religie, cu cartile sale sacre, locuri de inchinare si simboluri, are dreptul la respect si protectie," a declarat Consiliul pentru Dialgo Interreligios de la Vatican intr-un comunicat de presa, anuntand ca a "primit cu mare preocupare vestile legate de propunerea pentru ziua de ardere a Coranului'".

Secretarul General NATO, Anders Fogh Rasmussen, si-a exprimat de asemenea ingrijorarea cu privire la riscurile la care ar fi supusi soldatii si ca "aceste actiuni sunt in contradictie cu toate valorile pentru care luptam".

In 2005, 15 oameni au murit si cateva zeci au fost raniti intr-un conflict iscat in Afganistan, dupa ce un articol al revistei Newsweek povestea cum cei care interogau prizonieri la Guantanmo Bay au aruncat in toaleta o copie a Coranului pentru a-i face pe acestia sa vorbeasca.

Dove World Outreach Center a devenit cunoscuta dupa ce a anuntat recent ca va propune comemorarea atentatelor de la 11 septembrie 2001 intr-un mod inedit: biserica si-a invitat adeptii la arderea mai multor exemplare ale Coranului pe 11 septembrie, cand se implinesc 9 ani de la atentatele teroriste.

Pastorul Terry Jones a confirmat miercuri ca va duce la indeplinire planul, in ciuda criticilor la nivel international, transmite BBC.

"Trebuie sa trimitem un mesaj clar elementului radical din Islam", a spus el.

Liderii bisericii au anuntat luna trecuta ca, desi primaria a refuzat sa le emita un permis, vor arde cartile sfinte ale musulmanilor. Oficialii locali sustin ca arderea cartilor nu este permisa de legile orasului referitoare la incendii.

"Lucruri precum atentatele de la 11 septembrie, atacul de la Fort Hood si asasinatele in numele onoarei.... acestea nu sunt incidente izolate", a declarat pastorul Terry Jones, adaugand ca "acestea sunt lucruri ce se vor inmulti daca noi nu ne opunem acum".