Multi observatori au crezut eronat ca afacerea Yukos s-a sfarsit odata cu aruncarea lui Hodorkovski in puscaria din Siberia. Ei bine, timpul incepe sa functioneze in favoarea lui, iar cazul, cu toate ca nu pare, sta legat ca o piatra de moara de gatul actualei conduceri de la Kremlin. Chiar daca in acest moment Putin pare puternic, infailibil chiar, acest abuz memorabil il va ajunge la un moment-dat din urma.

Deocamdata, pe masura ce se apropie termenul eliberarii lui Hodorkovski, cazul Yukos incepe sa revina din ce in ce mai pregnant in ochii opiniei publice. Pentru cei care nu-si mai amintesc evenimentele, o sa fac un rezumat rapid al lor. Problemele colosului Yukos au inceput prin anul 2003 cand a fost inchis pentru acuzatii de evaziune fiscala. In realitate, intreaga problema a fost strict politica, iar itele afacerii conduc limpede catre tarul Putin. Acesta se afla intr-un moment in care trebuia sa puna ordine in lumea afacerilor (mostenita de la Boris Eltin) si, in acelasi timp, sa demonstreze factorilor de decizie cine e seful.

Opozitia clara a lui Hodorkovski era inacceptabila, iar imperiul petrolier pe care acesta si-l construise era cu atat mai incomod pentru tar. Astfel, fabricarea dosarului n-a constituit nicio problema pentru regimul de semi-dictatura de la Kremlin, iar procurorii si judecatorii au raspuns mai mult decat prompt dorintei sefului suprem. Astfel, Hodorkovski si partenerul sau Platon Lebedev au fost incarcerati cu toate ca probele de la dosar erau mai mult decat puerile.

Un element esential in toata ecuatia a fost raportul de audit alcatuit de PricewatehouseCoopers. Legaturile dintre Hodorkovski si gigantul consultant american erau foarte stranse. Astfel, PwC in afara de serviciile de audit prestate pentru Hodorkovski pusese si bazele departamentului de contabilitate al YUKOS. Raportul de audit alcatuit de PwC era cat se poate de sec si contrazicea aberatiile justitiei sovietice ruse. Pentru eliminarea "neclaritatilor" procuratura rusa s-a indreptat si impotriva PwC acuzandu-i de complot de evaziune fiscala alaturi de Hodorkovski.

Presiunile de-atunci au facut ca Douglas Miller, principalul responsabil pentru contul Yukos, sa paraseasca Moscova in graba. In acelasi timp, birourile PwC au fost perchezitionate la sange, iar computerele au fost confiscate pentru expertiza. A urmat o epopee a descinderilor lui Miller la Moscova, interogatorii, presiuni si, in final, retragerea raportului de audit de catre PwC (justificata in conformitate cu paragraful 14 al FAR 10 - "Events After the Reporting Date"). O miscare logica pentru unii care a avut ca efect salvarea intregului business al PwC in Rusia (despre acuzatiile initiale nu s-a mai auzit nimic) si infundarea definitiva a lui Hodorkowski.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.