Peste 87% dintre alegatorii din republica Moldova s-au pronuntat pentru alegerea directa a presedintelui, potrivit cifrelor date publicitatii de catre Comisia Electorala Centrala, noteaza HotNews.md. Impotriva au votat - 12,82%.

Alegatorii au raspuns in acest fel pentru alegerea directa a sefului statului.

UPDATE Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova a publicat rezultatul preliminar al participarii la referendumul privind alegerea presedintelui: 30,41%. Scrutinul pare ca va esua din cauza neintrunirii numarului suficient de alegatori.

Unimedia noteaza ca nu sunt incluse si rezultatele de la sectiile de votare de peste hotare.

Potrivit articolului 174 din Codul Electoral al Republicii Moldova, daca un referendum a esuat, un alt referendum pe aceeasi tema poate fi organizat doar dupa o perioada de cel putin 2 ani.

Dintre cei care s-au prezentat la urnele de vot, 90,34% sunt moldoveni, 4,17% - rusi, 1,87% - ucraineni, 0,37% - gagauzi, iar de alta etnie - 3,25%.

La urne s-au prezentat alegatori cu studii superioare (53,45%), cu studii medii (41,20%) si scoala primara (6,35%).

Potrivit aceluiasi sondaj 60,3% dintre alegatorii prezenti sunt angajati la stat, 11,94% - angajati in mediul privat, 12,42% - pensionari, 7,47% - studenti, 4,31% - someri si 3,56% - casnici.

Pe categorii de varsta, 42,00% dintre alegatori au o varsta cuprinsa intre 18-35 ani, 27,80% - intre 36-50 ani, 23,51% - intre 51-65 ani, iar 6,69% - peste 65 de ani.

Pana la ora 18:00, au votat in cadrul referendumului privind alegerea presedintelui 24,03% dintre alegatori, potrivit Comisiei Electorale Centrale. CEC anunta ca cea mai mare prezenta a fost inregistrata la Telenesti - 34,85%, iar cea mai mica in UTA Gagauzia - 6,84%, informeaza Jurnal.md.

Intre timp, Comisia Electorala a venit si cu explicatia pentru caderea sistemului electronic de colectare a datelor de la sectiile de votare:"Site-ul institutiei a picat dimineata din cauza numarului mare de vizitatori".

Sistemul electronic de colectare a datelor de la sectiile de votare de pe intreg teritoriul Republicii Moldova a cazut, a anuntat secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, adaugand ca autoritatile analizeaza ipoteza unui atac cibernetic. "Am solicitat Centrului pe Telecomunicatii Speciale sa verifice acest lucru, apoi vom veni cu detalii", a precizat Ciocan.

Moldovenii de peste Prut sunt chemati duminica la urne ca sa decida daca isi aleg presedintele prin vot direct sau daca aceasta responsabilitate va ramane in sarcina Parlamentului. "Sunteti pentru modificarea Constitutiei care sa permita alegerea presedintelui Republicii Moldova de catre intreg poporul?", este intrebarea la care trebuie sa raspunda cei aproximativ 2,7 milioane de cetateni inscrisi pe listele electorale. Initiativa organizarii unui referendum consitutional a fost lansata, dupa ce parlamentul a esuat de doua ori in incercarea de a alege un nou sef de stat, in urma scrutinului din 29 iulie 2009.

Sectiile de votare s-au deschis de la ora 7.00 si se inchid la ora 21.00.