Un partid de extrema-dreapta a provocat scandal in Austria adupa ce a lansat un joc online care le permite jucatorilor sa impuste minarete si muezini ce cheama credinciosii la rugaciune, relateaza Al Jazeera. Jocul se numeste "Moschee Baba" sau "Pa, pa, moschee".

Jocul a provocat scandalFoto: Captura HotNews.ro

Jucatorii au la dispozitie 60 de secunde sa stranga puncte tintind moscheele, minaretele si musulmanii, pe care le pot impusca apasand pe butonul "Stop".

Jocul este folosit de Partidul Libertatii (FPO) pentru a-i incuraja pe alegatori sa-l voteze pe Gerhard Kurzmann, un candidat in regiunea Styria. "Game Over. Styria este plina acum de minarete si moschei", se spune la sfarsitul jocului, inainte ca jucatorii sa fie invitati sa-l voteze pe Kurzmann la alegerile locale din 26 septembrie.

Pagina online invita apoi participantii sa ia parte la un sondaj in care sunt intrebati, printre altele, daca constructia de minarete si moschei ar trebui interzisa in Austria si daca musulmanii trebuie sa semneze o declaratie in care accepta faptul ca legea tarii are intietate in fata Coranului.

Austria Press Agency precizeaza insa ca nu exista moschei cu minarete in Styria, unde 1.6% din locuitori sunt musulmani. In intreaga Austrie exista doar patru astfel de cladiri.

Anas Schakfeh, liderul comunitatii islamice din Austria, a spus ca jocul este "de prost gust si de neinteles", dezvaluind "ura religioasa si xenofobie dincolo de orice comparatie".

Jocul online a fost criticat si de social-democrati si de verzii austrieci, dar si de unele voci din FPO.

Comunitatea islamica si verzii au depus plangeri pentru incitare la ura si la degradarea unei religii, iar cei gasiti vinovati ar putea fi condamnati la doi ani de inchisoare. Procurorii din Graz, capitala regiunii Styria, au declansat o ancheta si vor decide daca jocul va fi interzis.

Partidul Libertatii doreste organizarea unuui scrutin pentru interzicerea moscheelor cu minarete si a valului islamic.

Al Jazeera scrie ca, beneficiind de sloganuri atractive si de un lider in ascensiune, formatiunea de extrema dreapta se bucura de sprijinul electoratului tanar, obtinand 17.5% din voturi in anul 2008.