​In Europa, dar in afara societatii. Tapi ispasitori atunci cand sunt peste hotare si victimele prejudecatilor la ei acasa, tiganii est-europeni sunt o problema pe care niciun politician nu vrea sa o rezolve, comenteaza The Economist.

Slovacia e in stare de soc, in Franta este scandal. Cauza dezordinii din ambele tari este aceeasi - tiganii si ce se va intampla cu acestia.

Saptamana aceasta, un barbat inarmat a ucis, pe strada, 7 oameni in capitala slovaca Bratisava si a ranit alti 14. Sase dintre victime erau membrii unei familii de tigani, iar anchetatorii cred ca atacatorul, care la randul sau s-a sinucis, nu i-a impuscat la intamplare.

The Economist aminteste si de decizia Frantei de a expulza, incepand de luna trecuta, sute de imigranti tigani aflati ilegal pe teritoriul tarii si concluzioneaza ca aceste incidente demonstreaza dificultatile pe care Uniunea Europeana le intampina in fata celei mai mari minoritati de pe teritoriul sau care nu are un stat. O problema pe care, cred jurnalistii de la The Economist, niciun politician nu doreste sa o rezolve.

Insa instinctul demagogic al liderilor politici din vestul Europei paleste in comparatie cu neglijenta celor din est, comenteaza publicatia. The Economist il citeaza pe Rob Kushen, de la Centrul pentru Drepturile Romilor din Budapesta, care sustine ca niciun Guvern est-european cu o populatie de tigani numeroasa nu a facut prea mult pentru a lupta cu discriminarea cu care acestia se confrunta sau pentru a ii ajuta sa scape de saracia fara speranta care ii tine in afara societatii.

The Economist subliniaza ca una dintre cele mai importante probleme este lipsa educatiei si a scolarizarii tiganilor si aminteste de conditiile in care traieste o mare parte din populatia tiganeasca, la marginea unor mari orase europene, conditii ce "rivalizeaza cu Africa sau India".