Insula Ascension din Oceanul Atlantic, care in urma cu doua secole era o insula vulcanica arida, a fost transformata de Charles Darwin intr-un ecosistem cu vegetatie luxurianta, in ceea ce cercetatorii spun ca a fost primul experiment de teraformare, noteaza BBC. Potrivit unui ecologist, concluziile acestui experiment ar putea fi folosite in transformarea viitoarelor colonii de pe Marte, insa oamenii de stiinta evita sa il exploateze.​

Impreuna cu botanistul Joseph Hooker, Charles Darwin si-a propus, in urma expeditiei din 1836 din Insula Ascension, sa transforme acest spatiu arid intr-unul cu vegetatie, care sa poata fi locuit. Darwin urma sa se foloseasca de cenusa vulcanilor pentru a crea o oaza verde, o "mica Anglie".

La indemnul lui Darwin, Hooker a comandat copaci, care vor capta ploaia, reduce evaporarea si vor crea soluri bogate. Cenusa se va transforma intr-o gradina, noteaza BBC.

Astfel, pana in 1870, varfurile insulei erau pline de eucalipt, pin din insula Norfolk, bambus si banani.

Darwin a reusit astfel sa creeze un ecosistem sustenabil in numai cateva zeci de ani.

"Ceea ce ne spune este ca putem construi ecosisteme functionale pe deplin numai printr-o serie de intamplari sau proceduri de aproximari succesive," spune Dave Wilkinson, ecologist la Universitatea John Moores din Liverpool, care a studiat experimentul de la Ascension.

"Este o mare pierdere faptul ca nimeni nu il studiaza", a adaugat el, referindu-se la faptul ca principiile rezultate in urma acestuia pot fi folosite la colonizarea planetei Marte. In loc sa incerci sa imbunatatesti cu forta un mediu, cea mai buna abordare ar fi sa lucrezi cu viata din interiorul sau asa incat "sa isi gaseasca singur drumul".