Un magistrat francez a blocat expulzarea a sapte tigani, amanand pentru o perioada planurile autoritatilor din Franta de a continua "repatrierile voluntare" ale acestora, transmite International Business Times. Un tribunal administrativ din Lille a anulat ordinul de deportare, afirmand ca respectivele cazuri nu indeplinesc standardele legale ale unei amenintari reale si imediate.

Deportarea tiganilor din Franta a fost facuta dupa ce Sarkozy a solicitat luarea de masuri impotriva comunitatilor care locuiesc in tabere construite ilegal pe teritoriul francez. Oficialii de la Paris sustin ca tiganii, majoritatea provenind din Bulgaria si Romania, parasesc Franta "in mod voluntar", primind cate o compensatie, respectiv 300 de euro pentru adult si 100 de euro pentru copil.

In luna august, autoritatile din Franta au daramat 128 de tabere ilegale si au repatriat peste 900 de persoane catre Romania si Bulgaria, provocand reactia dura a opozitiei de la Paris si a organizatiilor pentru apararea drepturilor omului. Campania declansata de oficialii de la Paris a fost considerata "ilegala" si "rasista".

Secretarul de stat pentru Afaceri europene, Pierre Lellouche, a declarat recent ca adevarata problema in scandalul legat de expulzarea tiganilor din Franta este guvernul roman si felul in care acesta sustine integrarea tiganilor retrimisi in tara lor de origine. Oficialul a spus ca tiganii care revin in Romania sunt abandonati de autoritatile de la Bucuresti.

Ulterior, secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu, seful grupului interministerial de lucru in problema romilor repatriati din Franta, a spus ca Romania este hotarata sa-si protejeze cetatenii si drepturile acestora si va declansa proceduri juridice impotriva statului francez la orice incalcare a drepturilor cetatenilor ei care ii este sesizata.